Utisci sa Divana

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U četvrtak, 22. marta 2018. godine, održan je Divan o temi ,,Menjamo prostore’’. Građanima su iznete ideje i smernice o konkursu za uređenje malih javnih prostora, a u isto vreme pozvani su da iznesu svoje ideje i potrebe na ovu temu.

Okupljenim Novosađanima obratili su se Marek Šivak iz organizacije „Pestuj prostor” („Negovanje prostora“) iz Plzenja, Republika Češka, Vera Golubović iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, Slobodan Jović ispred Društva arhitekata Novog Sada i Danica Jovović Prodanović iz organizacije BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture.

Marek Šivak predstavio je primere dobre prakse i razmenio iskustva o realizaciji sličnih konkursa u evropskoj prestonici Plzenj 2015. ,,Program smo započeli  jednostavnim pozivom javnosti: pošaljite nam predloge i ideje za mesta koja zahtevaju pažnju u smislu projekata male i srednje razmere u javnim prostorima… Sve to radili smo sa ciljem kako bi se građani aktivirali i da bi se smanjio broj ljudi koji se stalno povodom nečeg žale, a nisu spremni da urade nešto pozitivno po tom pitanju,’’ rekao je Šivak.

Slobodan Jović ukazao je na značaj dijaloga sa građanima: ,,U gradu se menjaju procesi kojima se donose odluke, tako što se krenulo sa saznavanjem konkretnih potreba korisnika – građana. Pored toga, konačno imamo razne nivoe komunikacije – sa građanima komunicira i struka, ali i donosioci odluka u gradu odnosno, uprave’’.  Jović je ukazao i na razvoj svesti Novosađana kroz ovaj dijalog, o tome šta predstavlja kvalitetan životni prostor u gradskoj sredini.

Vera Golubović naročito je naglasila važnost kontinuiteta brige o tim javnim prostorima koji će se srediti na osnovu pristiglih ideja: ,,Izuzetno je važno održavanje tih prostora i mi smo uvereni da će građani imati potpuno drugačiji odnos prema tome. Drago mi je što smo sa Fondacijom razvili najrazličitije oblike saradnje – kako rešavanjem problema kroz dijalog sa građanima, tako i realizacijom projekata i konkursa. Ovo je još jedan način da saznamo šta naši sugrađani misle o različitim pristupima rešenjima javnih prostora, da čujemo njihove potrebe i želje’’.

Danica Jovović Prodanović podelila je iskustva organizacije BINA u realizaciji sličnih projekata na teritoriji Beograda i izrazila zadovoljstvo što kroz saradnju sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021’’ dobijaju priliku da primere dobre prakse presele i u Novi Sad. Prisutnima je prikazan i film koji je nastao u okviru evropskog projekta „Gradovi deljenja: kreativni podsticaj“ čiji je učesnik i BINA. Kroz neposredne aktivnosti, 7 gradova centralne i jugoistočne Evrope građanima će približi stav da su uključivanje i međusobna saradnja neophodni za stvaranje ugodnog i vrednog gradskog okruženja.

U narednom periodu (početak aprila) Fondacija će organizovati i Info dane na teritoriji grada i Zone 021 (Sremski Karlovci, Irig, Beočin) radi promocije konkursa mikrograntinga, odnosno procedura za dodelu malih grantova udruženim građanima za uređenje malih javnih prostora.

 

Ostavite odgovor