Заједнички до уређења центра будуће Европске престонице културе

Објављено у категорији: Вести

Креирање предлога идејног решења за преуређење дела старог језгра Новог Сада које се обнавља након 70 година у фокусу је ових дана у оквиру „Отвореног студија за архитектуру и дизајн“. Овај „формат“ настао је са идејом да на једном месту окупи стручњаке из Новог Сада, студенте мастер студија архитектуре са Факултета техничких наука да кроз сарадњу са шведским архитектом Јоханом Каселбрантом како би се дошло до најбољег решења за уређење централног градског трга. Концепт и циљеви ове сарадње представљени су данас у просторијама Фондације „Нови Сад 2021“.

             Уређење Трга слободе, Позоришног трга, Улице краља Александра, улице Модене, Његошеве улице, улице Илије Огњановића и других делова најужег центра града део је пројекта „Нова места“ Фондације „Нови Сад 2021“ који има за циљ да се повезивањем и укључивањем стручне јавности пронађе најбољи модел за будући изглед једног од најзначајнијих делова Новог Сада.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић истиче да је пројекат „Нова места“ јединствен јер први пут укључује и грађане и стручну јавност у доношење одлука. Уређење центра града, као највећи од три модела „Нових места“ је најзахтевнији те је управо то разлог да на пројекту учествују сви важни актери у архитектури и урбанизму Новог Сада, док се сарадњом са једним од најеминентнијих европских архитеката Јоханом Каселбрантом пројекту уређења додаје европска димензија.

„Идеја пројекта „Нова места“ јесте заснованост на принципима европске димензије и партиципативности, односно укључивања Новосађана у процес доношења одлука. Фондација „Нови Сад 2021“ жели да пружи нови допринос те да се овај пројекат реализује по моделима који се примењују у великим европским градовима, како би наш град спремно дочекао титулу Европске престонице културе“, изјавио је Миленковић.

Процесом спајања елемената врхунске скандинавске архитектуре и дизајна које карактеришу једноставност, функционалност, удобност, модеран изглед који прати светске трендове, са урбанистичким моделом најужег центра војвођанске престонице стручњаци из домена архитектуре понудиће Граду пројекат као једно од могућих решења за уређење главног градског трга како би центар града Новог Сада био изграђен по мери и према потребама грађана.

Архитекта и оснивач познате архитектонске фирме „Канози“ Јохан Каселбрант става је да модерна архитектура утиче позитивно на грађане и на побољшање квалитета живота у заједници. 

„Када сам први пут крочио на Трг слободе, изузетно ми се допала енергија града. Иако је децембар месец, град је жив, има пуно људи и морам признати да ме подсећа на Беч. Свиђа ми се та динамичност у архитектури града, разноликост грађевинских здања са зградама различитих нивоа и епоха, уз пуно пролаза и улица које се уливају у сам центар. Како долазим из Гетеборга, морам да напоменем да је, као и Новом Саду и Гетеборгу 2021. година веома значајна. У години када Нови Сад слави титулу Европске престонице културе, мој град обележава 400 година од оснивања. Радује ме што ћу радити са младим стручњацима, студентима Факултета техничких наука, департмана за архитектуру и урбанизам“, додаје Каселбрант.

Поред студената архитектуре, у пројекту учествују и представници Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, ЈП „Урбанизам“ Завода за урбанизам Нови Сад, Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, Друштва архитеката Новог Сада, као и представници независне новосадске  архитектонске сцене.

Идејно решење биће презентовано уз иновативни приступ који омогућавају нове технологије попут виртуелне реалности, када ће Новосађани добити прилику да се први пут виртуелно сретну са будућим изгледом центра свог града.

 

Оставите одговор