Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U Istorijskom Arhivu grada Novog Sada od 23. do 25. oktobra održava se konferencija „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis“ čija je osnovna ideja razmatranje mogućnosti za siguran i održiv model budućeg novosadskog kulturnog distrikta „Kineska“. Na konferenciji će učestvovati 20 govornika iz 6 zemalja.

Cilj konferencije je definisanje okvira stvaralačkog delovanja i pronalaženja najboljeg primenljivog modela menadžmenta Kreativnog distrikta „Kineska“ kao početka definisanja smernica za izradu gradskog dokumenata za upravljanje budućim kreativnim polisom.

Koji su izazovi u upravljanju kreativnim polisima, pregled svetskih praksi, koji su dobri modeli upravljanja za kreativni polis Kineska – ovo su samo neke od tema koje će biti pokrenute tokom trodnevne konferencije. Takođe, kroz predstavljanje primera i iskustava sa fokusom na Evropu i Evropske prestonice kulture, razgovaraće se i razmenjivati iskustva o prostornim, imovinsko – pravnim, strukturalnim i kreativnim aspektima upravljanja Kineskom četvrti,  kao važnom čvorištu za podršku kulturnom stvaralaštvu i razvoju kreativnih industrija Novog Sada.

Konferencija će okupiti relevantne govornike u oblasti organizacije i menadžmenta kreativnih distrikta iz sveta, regiona i Srbije, sa fokusom na primere dobre prakse iz gradova sličnih Novom Sadu. Najistaknutiji govornici na konferenciji su: Dr Srđan Jovanović Vajs, arhitekta i profesor, „The City College of New York-Bernard &  Anne Spitzer School of Architecture (Njujork), Nina Rappaport Hall, Vertical Urban Factory, Yale School of Architecture (Njujork), Martin Dani, K13- Košicki kulturni centar (Slovačka), Katarina Živanović, Kulturfabrik, Košice (Slovačka) i Maja Lalić, Mixer House, Beograd–Sarajevo.

U okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Kineska četvrt je zamišljena kao novosadski kreativni centar, sa omladinskim stvaralaštvom u njegovom središtu.

Ostavite odgovor