Umetnik u gostima: Svetska šampionka u vožnji monocikla održala radionice Novosađanima

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta „Umetnik u gostima“ (Plants AiR), Fondacije „Novi Sad 2021“, instruktorka i takmičarka u vožnji monocikla Galina Riom Rejbek održala je 23. i 24. marta radionice „MONOCIKL samo za vas“. Lokalna podrška radionicama bili su članovi organizacija „Ludifiko“ i „Kreativni pogon“, koji se, inače, bave izučavanjem, prezentacijom i popularizacijom cirkuskih veština u Novom Sadu.
Osnovni cilj radionica jeste da se svi dobro zabave, da se prepuste izazovu, te da poprave ravnotežu, ali i da se vozaju u prijateljskoj atmosferi. Veoma je bitno učenje iz iskustva i praksa.
Galina kaže da monocikliranje daje priliku onima koji uče da ga voze da na aktivan način spoznaju kakve su njihove sposobnosti i šta mogu da urade svojom ravnotežom. Takođe, mora se uspostaviti veza između članova grupe jer je podrška veoma važna.

„Koliko smo u stanju da podržimo neku osobu kako bi postigla neki cilj, a u isto vreme i koliko smo mi spremni da prihvatimo nečiju podršku?! Cilj ove radionice je bila ravnoteža. Ovo je jedna od mojih ključnih vežbi. Vi biste mogli da naučite da vozite monocikl sami dok stojite uz zid, ali snaći se u prostoru uz partnera je zaista jedan divan osećaj. Nakon prvog dela radionice svi su shvatili poentu i zaista sam mogla da vidim jedan drugačiji vid povezanosti. Treba imati u vidu da su u pitanju deca. Volela bih da spojim mlade ljude i vidim koliko su oni u stanju da podrže jedni druge”, rekla je Galina.

Dodaje da čitavo ovo iskustvo možemo preneti i na druge aspekte života.

Talentovana instruktorka i svetska šampionka u vožnji monocikla dolazi iz Danske, a rođena je u Bugarskoj. Članica je i monociklističkog kluba u Sofiji koji je osnovan prošle godine. Više od 500 ljudi trenutno je aktivno kada je u pitanju vožnja monocikla u Sofiji i vredno treniraju svake nedelje kako bi napredovali u vožnji, kako bi bili bolji u trikovima i kako bi se zabavili kroz ovaj nesvakidašnji sport.
Radionice sa Galinom Riom Rejbek realizovane su u okviru rezidencijalnog programa Fondacije čiji je cilj internacionalizacija lokalne umetničke scene, edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program Fondacija „Novi Sad 2021“ podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

Ostavite odgovor