Уметник у гостима: Светска шампионка у вожњи моноцикла одржала радионице Новосађанима

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Уметник у гостима“ (Plants AiR), Фондације „Нови Сад 2021“, инструкторка и такмичарка у вожњи моноцикла Галина Риом Рејбек одржала је 23. и 24. марта радионице „МОНОЦИКЛ само за вас“. Локална подршка радионицама били су чланови организација „Лудифико“ и „Креативни погон“, који се, иначе, баве изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина у Новом Саду.
Основни циљ радионица јесте да се сви добро забаве, да се препусте изазову, те да поправе равнотежу, али и да се возају у пријатељској атмосфери. Веома је битно учење из искуства и пракса.
Галина каже да моноциклирање даје прилику онима који уче да га возе да на активан начин спознају какве су њихове способности и шта могу да ураде својом равнотежом. Такође, мора се успоставити веза између чланова групе јер је подршка веома важна.

„Колико смо у стању да подржимо неку особу како би постигла неки циљ, а у исто време и колико смо ми спремни да прихватимо нечију подршку?! Циљ ове радионице је била равнотежа. Ово је једна од мојих кључних вежби. Ви бисте могли да научите да возите моноцикл сами док стојите уз зид, али снаћи се у простору уз партнера је заиста један диван осећај. Након првог дела радионице сви су схватили поенту и заиста сам могла да видим један другачији вид повезаности. Треба имати у виду да су у питању деца. Волела бих да спојим младе људе и видим колико су они у стању да подрже једни друге”, рекла је Галина.

Додаје да читаво ово искуство можемо пренети и на друге аспекте живота.

Талентована инструкторка и светска шампионка у вожњи моноцикла долази из Данске, а рођена је у Бугарској. Чланица је и моноциклистичког клуба у Софији који је основан прошле године. Више од 500 људи тренутно је активно када је у питању вожња моноцикла у Софији и вредно тренирају сваке недеље како би напредовали у вожњи, како би били бољи у триковима и како би се забавили кроз овај несвакидашњи спорт.
Радионице са Галином Риом Рејбек реализоване су у оквиру резиденцијалног програма Фондације чији је циљ интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм Фондација „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да реализују одлазеће резиденције, али омогућава и страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Оставите одговор