Уметник у гостима: Радионице оригамија у Свилари

Објављено у категорији: Вести

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR), у Нови Сад стигла је још једна уметница, овога пута из Јапана.
Јапанска уметница ТАКАКО, Новосађанима ће одржати радионице савијања папира – оригамија сутра,12. априла од 10 до 12 сати у културној станици Свилара, у склопу сарадње Фондације „Нови Сад 2021” и организације ЕУ – Јапан Фест.
Ово неће бити једини термин када ће суграђани имати прилику да учествују на овим специфичним радионицама јер ће се 19. априла од 17 до 19 часова, одржати још једна.

ТАКАКО је дипломирала на Факултету визуелних и извођачких уметности у Токију. Након завршетка студија, отпутовала је у Ирску где је на улици, пролазницима показивала уметност савијања папира. Уметница каже да обожава оригами зато што има прилику да упознаје друге културе, показујући своју.
„Када сам била дете, било ми је сасвим нормално да имам папире за оригами, да их савијам и играм се са њима. Тада још увек нисам била свесна да могу да ширим јапанску културу у иностранству показујући како се папир савија. Уколико сте имали прилику да видите како оригами изгледа, онда сте се сигурно уверили колико је оригами осетљив и јединствен. Надам се да ће људи који буду посетили радионице са мном направити нешто што нису до сад, да ћемо бити смели и да се нећемо плашити да покажемо своју креативност“, рекла је ТАКАКО.

ЕУ-Јапан фест је партнерска организација на реализацији ове резиденције основана са циљем да подржи транснационалну сарадњу уметника и чланова заједнице.
Након што је Нови Сад добио титулу 2016. године, ЕУ-Јапан Фест је ступио у контакт са тимом Фондације из чега се прво изродио програм „Кизуна“ који је намењен повезивању новосадске и јапанске културне сцене. Поред овога, као будућа престоница културе, Нови Сад има приступ мањим фондовима за реализацију програма који укључују јапанске уметнике.
Ова организација препознала је пројекат „Европска престоница културе“ као платформу за сарадњу са уметницима из Европе и за промоцију јапанске културе – савремене и традиционалне.

Такође, циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) Фондације „Нови Сад 2021“ је интернационализација локалне уметничке сцене, едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм Фондација подржава новосадске уметнике да реализују одлазеће резиденције, али омогућава и страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

One Response to “Уметник у гостима: Радионице оригамија у Свилари”

 1. Zarko Sebic

  Postovani,
  Da li je moguce da organizujemo posetu umetnice iz Japana Dnevnom boravku za osobe sa invaliditetom SOSO ,,Milan Petrovic,,/Novi Sad na Novom Naselju u periodu dok ona bude u gradu.
  Mi imamo devojku sa cerebralnom paralizom koja takodje odlicno radi origami i mislimo da bi bilo vrlo inspirativno i nezaboravno iskustvo za nju da upozna Takako.
  Mi smo zeleli da je odvedemo na radionice ali su vrlo nezgodni termini za nas zbog zauzetosti kombi prevoza u redovnoj nastavi 12.04.

  Sedacan pozdrav,
  Zarko Sebic

  Одговори

Оставите одговор