Уметник у гостима: новосадски студент фотографије на размени у Кошицама

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ је у марту расписала конкурс за визуелне уметнике, у оквиру програма за размену уметника „Plants AiR“ на ком је изабран Огњен Тадић, студент фотографије на Академији уметности у Новом Саду. Резиденција се одвија у Кошицама, а Огњен ће у Словачкој боравити два месеца.
Према Огњеновим речима, у плану му је да истражи словачку културу, менталитет али и хумор, те да на специфичан начин, кроз филм, прикаже оно што је искусио у тој земљи. Сматра да је програм „Plants AiR“ сјајна прилика да млади уметници стварају те сарађују са колегама из других држава.
„Сматрам да је ово феноменална прилика за нас, студенте јер нам овај програм омогућава апсолутно све. Имам сву слободу да креирам па тако и да се развијем у сваком погледу. Ово ми је прилика да дам максимум и да упознам нове људе“, рекао је Огњен.
Идеја програма за размену уметника „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ јесте да омогући и подстакне мобилност локалних уметника, као и умрежавање и размену искустава кроз сарадњу са другим уметницима и европским организацијама.
Током претходне године реализована је 21 резиденција – 15 уметника је боравило у Новом Саду у оквиру овог програма, док је шест уметника из Новог Сада било на размени у некој од европских организација. Ове године, у оквиру „Plants AiR“ програма за размену уметника, планирано је да 22 уметника реализује своје пројекте у Новом Саду или иностранству.
Резиденција је реализована у сарадњи са организацијом КАИР из Кошица, а подржао ју је Уметнички савет Словачке (Slovak Art Council).

Оставите одговор