Umetnik u gostima: Izložba „Komšije“ Andree Kalinove u kulturnoj stanici Svilara

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba „Komšije“, umetnice iz Slovačke Andree Kalinove, otvorena je u kulturnoj stanici Svilara pred mnogobrojnim ljubiteljima vizuelne umetnosti i biće postavljena do 8. aprila. Andrea Kalinova jedna je od 15 umetnika koji su tokom 2018. godine boravili u Novom Sadu u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) Fondacije „Novi Sad 2021“.

Tema njene rezidencije bile su kulturne stanice i zajednice koje žive u okolini a koje ih posećuju. Istraživajući ovu temu, Andrea se zainteresovala za Almaški kraj, jer fasade kuća upućuju na neku podeljenost. Kaže da ju je ovo veoma zaintrigiralo jer ta pojava datira još od Drugog svetskog rata, kada je i počela potpuna promena urbane matrice svih velikih gradova.

„Zanimljivo je to što je u te kuće tada useljavano mnogo različitih porodica. U njima je živelo 10-ak ili čak 15-ak porodica koje nisu mogle da se dogovore kako da zajednički održavaju tu jednu kuću i zato danas vidimo da postoje kuće koje su ofarbane u dve ili tri razlićite boje. Zaintrigirala me je ta duboka društvena strukturno – sociološka situacija“, rekla je Kalinova.

Andrea Kalinova (Andrea Kalinová) dolazi iz Bratislave, završila je doktorske studije na Akademiji lepih umetnosti i dizajna, bavi se fotografijom, a doktorirala je na tezi: „Umetničke strategije kao metode zaštite ugroženih spomenika arhitekture“.

Rezidencija je realizovana u saradnji sa organizacijom KAIR iz Košica, a podržao ju je Umetnički savet Slovačke (Slovak Art Council).

Ostavite odgovor