Уметник у гостима: Изложба „Комшије“ Андрее Калинове у културној станици Свилара

Објављено у категорији: Вести

Изложба „Комшије“, уметнице из Словачке Андрее Калинове, отворена је у културној станици Свилара пред многобројним љубитељима визуелне уметности и биће постављена до 8. априла. Андреа Калинова једна је од 15 уметника који су током 2018. године боравили у Новом Саду у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) Фондације „Нови Сад 2021“.

Тема њене резиденције биле су културне станице и заједнице које живе у околини а које их посећују. Истраживајући ову тему, Андреа се заинтересовала за Алмашки крај, јер фасаде кућа упућују на неку подељеност. Каже да ју је ово веома заинтригирало јер та појава датира још од Другог светског рата, када је и почела потпуна промена урбане матрице свих великих градова.

„Занимљиво је то што је у те куће тада усељавано много различитих породица. У њима је живело 10-ак или чак 15-ак породица које нису могле да се договоре како да заједнички одржавају ту једну кућу и зато данас видимо да постоје куће које су офарбане у две или три разлићите боје. Заинтригирала ме је та дубока друштвена структурно – социолошка ситуација“, рекла је Калинова.

Андреа Калинова (Андреа Калиновá) долази из Братиславе, завршила је докторске студије на Академији лепих уметности и дизајна, бави се фотографијом, а докторирала је на тези: „Уметничке стратегије као методе заштите угрожених споменика архитектуре“.

Резиденција је реализована у сарадњи са организацијом КАИР из Кошица, а подржао ју је Уметнички савет Словачке (Slovak Art Council).

Оставите одговор