Umetnik u gostima: izložba Aleksandre Saške Gruden u ponedeljak u Galeriji SULUV

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba „Uzorci prostora i vremena“, umetnice iz Ljubljane, Aleksandre Saške Gruden, biće otvorena u ponedeljak, 27. maja u 20 časova u Galeriji SULUV. Njena rezidencija se realizuje u okviru projekta „Art Body Art“ čiji je predlagač SULUV, i koji se nalazi u Aplikacionoj knjizi a koji Fondacija „Novi Sad 2021“ sufinansira.

Na izložbi, autorka će predstaviti svoj najnoviji rad, koji je nastao tokom boravka u Novom Sadu. U svom radu, ona se nadovezuje na dati prostor i traži ishodište na mestima koja je inspirišu kontaktom između prošlosti i sadašnjosti, između tradicije i modernosti, stvarajući obrazac ili „patchwork“ različitih motiva. Raznovrsni prostori inspirisali su je da modele beleži kao fotografske impresije i poveže ih sa video radom koji predstavlja na izložbi.
Aleksandra Saška Gruden, nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku.
Cilj programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) Fondacije „Novi Sad 2021“ je internacionalizacija lokalne umetničke scene, edukacija i umrežavanje lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program Fondacija podržava novosadske umetnike da realizuju odlazeće rezidencije, ali omogućava i stranim umetnicima da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

 

 

 

Ostavite odgovor