Umetnički dijalozi Novi Sad – Temišvar

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nastavljamo saradnju sa Temišvarom, Evropskom prestonicom kulture kroz koncept „Umetničkih dijaloga“ koji se realizuju u okviru Festivala savremene umetnosti podunavskih zemalja „Dunavski dijalozi“.

U sredu 29. avgusta najpre je održan okrugli sto na temu „Temišvar – Novi Sad: aktuelna umetnička scena i perspektive saradnje na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021. godine“.

Učesnici okruglog stola bili su kulturni radnici iz Novog Sada: Tijana Palkovljevć, upravnica Galerije Matice srpske, Sanja Mladenov, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Vesna Latinović, direktorka festivala Dunavski Dijalozi, Maja Erdeljanin, umetnica i urednica Malog likovnog salona KCNS, Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvojne projekte Fondacije „Novi Sad 2021“ i gosti iz Temišvara: Sorina Jeca, koosnivač bijenala „Art Encounters“ i predsednica Fondacije „Triade“, Bogdan Kotrca, menadžer produkcije Fondacije „Temišvar 2021“, Andrej Jeca, urednik „Jecza“ galerije iz Temišvara i Anouk Lederle, kulturni i komunikacijski menadžer pri Ministarstvu kulture Francuske.

Pitanja pokrenuta tokom ovog susreta ticala su se aktuelne umetničke saradnje dva grada, tekućih projekata, razmene iskustava o izazovima na pojedinačnim umetničkim scenama, kao i potencijalnim mogućnostima za dalju saradnju između Novog Sada i Temišvara.

U večernjim satima istog dana otvorena je izložba „Umetnički dijalog: Temišvar – Novi Sad“ autora: Aura Balanesku/Stevan Kojić; Nikolaj Velčov/Miloš Vujanović; Liliana Merćou/Rastislav Škulec, uz kustose: Maria Orosan Telea (Temišvar) i Sava Stepanov (Novi Sad).

Posebnost „Dunavskih dijaloga“ predstavlja serija izložbi kojima se u svojevrsni „dijaloški“ odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg umetnika i umetnika iz odabrane zemlje podunavskog regiona. Do sada su ostvareni dijalozi sa umetnicima iz Mađarske, Austrije i Slovačke.

Festival savremene umetnosti podunavskih zemalja je međunarodni multimedijalni mozaički festival koji se istovremeno dešava u galerijskim i alternativnim prostorima u Novom Sadu, Petrovaradinu i Apatinu. Pokrenut je od strane galerije „Bel Art“ 2013. godine sa ciljem razvijanja platforme za predstavljanje i sagledavanje  aktuelnih trendova u savremenoj vizuelnoj umetnosti, pospešivanje umetničke saradnje i razmene u podunavskom regionu.

Ostavite odgovor