Umetnici u gostima: internacionalna muzička rezidencija

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“ tokom Novosadskog džez festivala u Novom Sadu od 7. do 12. novembra boraviće umetnici Ksaveri Vojćinski- kontrabas (Poljska) i Silvester Mikloš- bubnjevi (Mađarska-RS). Ova muzička rezidencija je internacionalan umetnički program koji afirmiše saradnju stranih poznatih džez muzičara i lokalnih umetnika i studenata, zainteresovanih za novo stvaralaštvo. Kroz jednonedeljnu saradnju, dva gostujuća umetnika će u saradnji sa saksofonistkinjom i kompozitorkom, profesoricom muzike, Jasnom Jovićević (ARTRUST), stvarati novi autorski muzički materijal.

Naime, kroz profesionalnu saradnju sa profesorima i studentima Muzičke akademije Novi Sad, kao i lokalnim novosadskim muzičarima, umetnici će imati nekoliko proba, radionica i otvorene razgovore sa umetnikom, razmenjujući ideje, znanje, veštine, komponujući novu muziku.

Na radionice koje će biti realizovane u prostoru Akademije umetnosti u studiju studenata audio i muzičke produkcije, Kosovska br. 33, pozivaju se svi koji žele da sarađuju sa muzičarima, da se oprobaju u improvizaciji i savremenoj muzici baziranoj na džezu.

Raspored radionica:

8.11. 12-14.30 č Radionica za gudače i ritam sekciju- Improvizacija i zajedničko sviranje

9.11. 12-14.30 č Radionica za sve instrumentaliste- Osnove improvizacije i zajedničkog sviranja

U subotu, 10. novembra u Kulturnom centru LAB od 21 sat umetnici će nastupiti kao trio Jovićević-Vojcinski- Miklos zajedno sa gostima.

 

O umetnicima

Ksaveri Vojćinski (Ksawery Wojcinski) je poljski kontrabasista koji je priznati i aktivni muzičar na muzičkoj sceni savremenog džeza. Završio je muzičku akademiju u Bidgoscu, a svirao je na važnim internacionalnim festivalima širom Evrope „Abank Jazz Festival“ (Istambul), „Periferias Festiva“l (Španija), „Berlin Jazz Festival“, „Nordischer Klang“ (Nemačka), „InJazz“ (Holandija). Snimio je više od dvadeset albuma autorske muzike kao solista i prateći muzičar, između ostalih sa Hamid Drake, Uri Caine, Charles Gayle, Nicole Mitchell, Satoko Fuji, Alan Bern, Michael Zerang, Mikolaj Trzaska.

Silvester Mikloš (Miklos Szilveszter), bubnjar srednje generacije iz Budimpešte, poreklom iz Vojvodine, nakon violine, nastavio je učenje i sviranje džez muzike na bubnjevima. Završio je džez odsek na Franc List Akademiji, i svira sa priznatim avangardnim kreativnim umetnicima kao što su Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Ajtai Péter, Mezei Szilárd, Szelevényi Ákos, Dresch Mihály. Na internacionalnoj sceni smo ga mogli čuti sa Lewis Jordan, Johannes Bauer, John Dikeman, Peter Brötzmann i drugima. 

 

Ostavite odgovor