Ulm – Dunavski festival u Ulmu/Novom Ulmu

Objavljeno u kategoriji: Programi

Potencijali Novog Sada da postane Evropska prestonica kulture bili su predstavljeni na Donaufestu u Ulmu/Novom Ulmu. Međunarodni dunavski festival, Donaufest, vodeći je događaj u dunavskom regionu kada je reč o kulturnim manifestacijama i partnerstvima. Promoviše zajedništvo u različitosti, ideju kulturne saradnje i jačanje evropske solidarnosti.

Četvrt miliona posetilaca ovog vodećeg međunarodnog događaja, koji se održava od 1998. godine, po prvi put su dobili priliku da posete i paviljon Novog Sada. Paviljon Novog Sada se nalazio u Edvin-Šarf Hausu, na obali Dunava, gde se održala i centralna ceremonija otvaranja.

Pod sloganom „Novi Sad – otvoren grad“ bile su predstavljene različite nacionalne zajednice, kulturne ustanove i festivali Novog Sada kao i zalaganja grada da postane Evropska prestonica kulture. Ovo predstavljanje Grada Novog Sada u Ulmu podržale su mnoge gradske institucije kulture i festivali: Matica srpska, Muzej Vojvodine, Muzej Novog Sada, Zavodi za kulturu vojvođanskih Rusina i Slovaka, Egzit, Dani Brazila, Ulični svirači i Dunavski dijalozi.

Posebno iznenađenje bio je trodimenzionalni model lule Alberta Ajnštajna urađen specijalno za ovu priliku da bi istakao povezanost Ulma i Novog Sada. Posetioci paviljona su imali priliku da upoznaju Novi Sad putem izložbi, projekcija, eksponata i računarskih terminala, „tihi disko“ im je preko slušalica prenosio atmosferu novosadskih festivala a bio je postavljen i dečji kutak za koji su izrađene i bojanke sa motivima Novog Sada. Posebnim izložbama bile su predstavljene različite nacionalne zajednice Novog Sada, uključujući one koje su u prošlosti bile daleko zastupljenije nego danas, kao što su novosadski Jermeni.

Ostavite odgovor