Улм – Дунавски фестивал у Улму/Новом Улму

Објављено у категорији: Програми

Потенцијали Новог Сада да постане Европска престоница културе били су представљени на Донауфесту у Улму/Новом Улму. Међународни дунавски фестивал, Донауфест, водећи је догађај у дунавском региону када је реч о културним манифестацијама и партнерствима. Промовише заједништво у различитости, идеју културне сарадње и јачање европске солидарности.

Четврт милиона посетилаца овог водећег међународног догађаја, који се одржава од 1998. године, по први пут су добили прилику да посете и павиљон Новог Сада. Павиљон Новог Сада се налазио у Едвин-Шарф Хаусу, на обали Дунава, где се одржала и централна церемонија отварања.

Под слоганом „Нови Сад – отворен град“ биле су представљене различите националне заједнице, културне установе и фестивали Новог Сада као и залагања града да постане Европска престоница културе. Ово представљање Града Новог Сада у Улму подржале су многе градске институције културе и фестивали: Матица српска, Музеј Војводине, Музеј Новог Сада, Заводи за културу војвођанских Русина и Словака, Егзит, Дани Бразила, Улични свирачи и Дунавски дијалози.

Посебно изненађење био је тродимензионални модел луле Алберта Ајнштајна урађен специјално за ову прилику да би истакао повезаност Улма и Новог Сада. Посетиоци павиљона су имали прилику да упознају Нови Сад путем изложби, пројекција, експоната и рачунарских терминала, „тихи диско“ им је преко слушалица преносио атмосферу новосадских фестивала а био је постављен и дечји кутак за који су израђене и бојанке са мотивима Новог Сада. Посебним изложбама биле су представљене различите националне заједнице Новог Сада, укључујући оне које су у прошлости биле далеко заступљеније него данас, као што су новосадски Јермени.

Оставите одговор