Novosadske kulturne stanice kao primeri decentralizacije kulture predstavljene u Ljubljani

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Međunarodna konferencija o rezidencijama u Jugoistočnoj Evropi, čiji je cilj oformljavanje mreže rezidencija u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti u regionu Jugoistočne Evrope, ugostila je brojne praktičare, producente, kao i predstavnike gradova iz cele regije: Beograda, Budimpešte, Graca, Atine, Rijeke, Ljubljane, Sofije, Burgasa, Skoplja, Zagreba, Temišvara i Kluža, a između ostalog i predstavnike Novog Sada.

Susret je organizovala Plesna akademija „Nomad“, u partnerstvu sa gradom Ljubljana i sa Centrom urbane kulture Kino Šiška.

Učesnici konferencije konstatovali su da postoji snažna potreba za formiranjem regionalne mreže gradova i organizacija u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti, a ova konferencija bila je konkretan korak u tom pravcu.

Tim povodom i koordinatorka kulturne stanice Svilara Violeta Đerković predstavila je koncept decentralizacije i uključivanja građana u kulturne aktivnosti koji snažno razvija Fondacija „Novi Sad 2021“, jačajući participativne procese u kulturnim stanicama. Prostor kulturne stanice Svilara za mnoge učesnike bio je inspirativan i ocenjen kao odličan za savremenu izvođačku umetnost.

Lokalnu scenu savremenog plesa u Novom Sadu predstavila je Željka Jakovljević iz organizacije „Pokretnica“, koja je istakla dobru saradnju sa Fondacijom „Novi Sad 2021“ i kulturnom stanicom Svilara sa kojom priprema zajedničke projekte, kao i potrebu da projekti umetničkih rezidencija budu posvećeni jačanju kapaciteta lokalne umetničke scene.

Živimo u vremenima gde je individualna mobilnost umetnika u Evropi postala imperativ. Situacija nije drugačija ni u Jugoistočnoj Evropi. S obzirom na nedostatak sistemskog finansiranja i infrastrukture, umetnicima savremenih izvođačkih umetnosti je sve teže da održe visok nivo svog rada.

Kako bismo mogli da promišljamo o rezidencijama u lokalnom i međunarodnom kontekstu? Na koji način bi mogli da pokrenemo dugoročnu podršku i razmenu znanja, iskustava i programa u jugoistočnoj Evropi? Da li možemo da razmišljamo o mobilnosti izvan okvira posla koji nije zagarantovan? Kako rezidencije mogu da odgovore na potrebe lokalnih umetnika i zajednica?

Bila su samo neka od pitanja o kojima je bilo reči na ovoj konferenciji.

Ostavite odgovor