Новосадске културне станице као примери децентрализације културе представљене у Љубљани

Објављено у категорији: Вести

Међународна конференција о резиденцијама у Југоисточној Европи, чији је циљ оформљавање мреже резиденција у области савремених извођачких уметности у региону Југоисточне Европе, угостила је бројне практичаре, продуценте, као и представнике градова из целе регије: Београда, Будимпеште, Граца, Атине, Ријеке, Љубљане, Софије, Бургаса, Скопља, Загреба, Темишвара и Клужа, а између осталог и представнике Новог Сада.

Сусрет је организовала Плесна академија „Номад“, у партнерству са градом Љубљана и са Центром урбане културе Кино Шишка.

Учесници конференције констатовали су да постоји снажна потреба за формирањем регионалне мреже градова и организација у области савремених извођачких уметности, а ова конференција била је конкретан корак у том правцу.

Тим поводом и координаторка културне станице Свилара Виолета Ђерковић представила је концепт децентрализације и укључивања грађана у културне активности који снажно развија Фондација „Нови Сад 2021“, јачајући партиципативне процесе у културним станицама. Простор културне станице Свилара за многе учеснике био је инспиративан и оцењен као одличан за савремену извођачку уметност.

Локалну сцену савременог плеса у Новом Саду представила је Жељка Јаковљевић из организације „Покретница“, која је истакла добру сарадњу са Фондацијом „Нови Сад 2021“ и културном станицом Свилара са којом припрема заједничке пројекте, као и потребу да пројекти уметничких резиденција буду посвећени јачању капацитета локалне уметничке сцене.

Живимо у временима где је индивидуална мобилност уметника у Европи постала императив. Ситуација није другачија ни у Југоисточној Европи. С обзиром на недостатак системског финансирања и инфраструктуре, уметницима савремених извођачких уметности је све теже да одрже висок ниво свог рада.

Како бисмо могли да промишљамо о резиденцијама у локалном и међународном контексту? На који начин би могли да покренемо дугорочну подршку и размену знања, искустава и програма у југоисточној Европи? Да ли можемо да размишљамо о мобилности изван оквира посла који није загарантован? Како резиденције могу да одговоре на потребе локалних уметника и заједница?

Била су само нека од питања о којима је било речи на овој конференцији.

Оставите одговор