Трагом Европских престоница културе

Објављено у категорији: Вести

У склопу припреме кандидатуре за завршну селекцију Панела независних стручњака Европске комисије, чланови тима Нови Сад 2021, започињу опсежне консултације са представницима пројеката Европских престоница културе широм Европе. Циљ ових активности је размена искустава, оснаживање капацитета и повезивање са међународним институцијама, истакнутим уметницима и стручњацима у области Европске престонице културе. Посебан акценат ће бити на успостављању и продубљивању сарадње са представницима пројеката ЕПК који ће бити реализовани у периоду између 2016. и 2021. године.

wroclaw_maciej_kulczynski_800

Wroclaw 2016

 

Развој интеркултуралне размене у Европи, истицање заједничке европске културне традиције и европска димензија пројекта, неки су од основних евалуационих критеријума за добијање титуле Европске престонице културе. Стога је већ увелико започео процес планирања заједничких пројеката са партнерским градовима, пре свега са представницима Темишвара и Ларисе, из Румуније и Грчке који су такође кандидати за 2021. годину. Ово представља веома значајну прилику за повезивање програмских концепата и могућност за културну размену, јер се почев од 2021. године, по први пут бирају три престонице културе за једну календарску годину.

mons

Mons 2015

 

Истовремено, покрећемо пројекат под називом „Трагом Европских престоница културе“ са циљем представљања појединих пројеката и значаја Европске престонице културе Новосађанима. У наредних неколико месеци, објављиваћемо кратке приче о Престоницама културе на нашој интернет страници и представљати резултате, бенефите и планове пројеката из целе Европе. Свака престоница културе имаће прилику да новосадској публици представи основни концепт и значај кандидатуре за град, приближавајући тако основни смисао пројекта сваком читаоцу.

san sebastian

San Sebastian 2016

Осим тога, моћи ћете да прочитате и разговоре са истакнутим стручњацима из области Европске престонице културе, менаџерима, уметницима и представницима културних институција широм Европе. Покушаћемо заједнички да приближимо пројекат јавности и истакнемо предности нашег града на путу ка добијању престижне титуле. Ово ће бити и јединствена прилика да позитивне примере из праксе успешно реализованих пројеката применимо и приликом израде финалне апликације и усмене презентације у октобру 2016. године у Бриселу.

Оставите одговор