Tim Evropske prestonice kulture podržava kulturne procese

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Projekat “Novi Sad 2021” pokrenuo je mnoga pitanja, a zasigurno jedno od najvažnijih je definisanje statusa nezavisne kulturne scene. Brojne organizacije kulture, među kojima je i nekoliko reprezentativnih udruženja, godinama su nezadovoljne odnosom gradske uprave prema njima. Nekoliko segmenata u funkcionisanju ovih organizacija dovedeno je u pitanje, kao što su troškovi zakupa prostora, ali i finansiranje projekata koji često dobiju finansijsku podršku od evropskih fondova ali ne i na Konkursu koji grad raspisuje za sufinansiranje projekata iz kulture.

Tim za Evropsku prestonicu kulture je proteklih nekoliko meseci radio i na omogućavanju dijaloga između nezavisne scene kulture, saradnji svih aktera na kulturnoj sceni grada – i nezavisne scene, NGO sektora i zvaničnih institucija kulture u gradu. Projekat specijalnog serijala “KulturLica” koji tim za EPK 2021 priprema u saradnji sa Akademijom umetnosti, odazvali su se svi pozvani pojedinci iz kulturnog života Novog Sada i za ovu emisiju koja će svakodnevno biti emitovana na Novosadskoj televiziji od avgusta ove godine, rekli svoje mišljenje i o kulturi grada i o kandidaturi grada za Evropsku prestonicu kulture. Činjenica je da će ovaj projekat, kada ga od 1. avgusta bude emitovala gradska televizija pokazati koliko su ljudi iz kulture saglasni da je ovaj višedecenijski projekat Evropske unije veoma značajan za naš grad.

Poznati slikar iz Novog Sada, Danijel Babić, predstavnik nezavisne scene kulture, postao je član Umetničkog saveta EPK 2021, tako da ove neprofitabilne organizacije i udruženja aktivno učestvuju u radu tima za pripremu kandidature. Pored toga, prošle sedmice se, nakon višegodišnje nesaradnje, dogodio i prvi sastanak predstavnika gradske vlasti i predstavnika nezavisne scene.
Na sastanku u Gradskoj kući, predstavnici grada i nezavisne kulturne scene su razgovarali o konkretnim problemima i jasnim rešenjima istih, te napravili prvi korak u pronalaženju načina definisanja statusa nezavisnih umetnika. Novi modeli i načini komunikacije prvu su korak u kreiranju kvalitetne, održive i spremne nezavisne kulturne scene u procesu stvaranja kvalitetnog programskog sadržaja, a ovim susretom taj korak je i učinjen.

sastanak 2

Inicijativa nezavisne scene kulture Novog Sada je dosad održala četiri zajednička sastanka na kojima je artikulisala većinu problema sa kojima se susreću u radu i po prvi put jedinstveno nastupa u javnosti kako bi konstruktivno došla do rešenja vitalnih problema. Činjenica je da su po prvi put naišli na vrlo brzu reakciju gradske uprave, koja je odmah po njihovom zahtevu zakazala sastanak koji je tekao u pravcu međusobnog uvažavanja, sa konkretnim predlozima za rešavanje problema i sa zaključkom da se ovakvi sastanci održavaju u kontinuitetu kako bi se u najskorije vreme došlo do konkretnih rešenja koja bi omogućila dalje funkcionisanje nezavisne scene kulture u gradu.

– U trenutku kad sam dobio poziv Inicijative nezavisne scene kulture Novog Sada, odmah sam reagovao i organizovao zajednički sastanak. Danas smo vodili opširne razgovore u cilju nalaženja zajedničkih rešenja za tekuće stvari iz resora kulture, a sastanak je iznedrio brojne predloge, ideje i, kao najvažnije, potencijalna rešenja za višedecenijske probleme sa kojima se kulturna scena suočava. Ono što mogu da kažem jeste da je zaključak ovog sastanka obostrana težnja da nastavimo da komuniciramo i da čvrsto trasiramo put ka zajedničkom cilju. Taj cilj kojem težimo jeste podizanje kvaliteta kulturne scene Novog Sada, a sve u svetlu naše borbe za dobijanje prestižne titule Evropska prestonica kulture 2021. godine – rekao je u izjavi za medije nakon sastanka Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

sastanak 3

U ime Inicijative nezavisne scene kulture Novog Sada, Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku izrazio je zadovoljstvo što su njihovi predlozi za poboljšanje uslova rada kulturnih poslenika nezavisne scene grada, naišli na veliko razumevanje gradske uprave za kulturu.

– Ovo je jedan nov način saradnje i komunikacije sa Gradom po pitanju kulture, koji se bazira na pregovaranju, a dogovorili smo se da će sastanci biti nastavljeni i u budućnosti. Smatramo da je stvaranje prostora za javni dijalog i diskusiju o tome kakvo je stanje današnje kulture i njene nezavisne scene, važno za kampanju Grada za EPK 2021 . Iako smo naišli na zakonske limite vezane za jedan od naših problema, istovremeno smo naišli i na dobru volju iz Grada, da zajedničkim pregovaranjem osmislimo način da to rešimo – rekao je Zoran Gajić.

Takođe, jedan od zaključaka sa sastanka je da se predstavnici Inicijative nezavisne scene kulture Novog Sada uključe u javnu raspravu o Nacrtu Strategije kulturnog razvoja Grada Novog Sada, što su predstavnici Inicijative već i planirali u Skupštini grada gde je zakazan prvi razgovor na ovu temu tokom trajanja javne rasprave od 30 dana, to jest do 15. avgusta ove godine.
Tim Evropske prestonice kulture “Novi Sad 2021” aktivno će pratiti i podržavati sve kulturne procese koji za cilj imaju jačanje kulturne scene Novog Sada i njegovu spremnost da odgovori na sve veće izazove koji su pred njom.

Ostavite odgovor