Тијана Палковљевић Бугарски награђена француским Орденом у рангу витеза

Објављено у категорији: Вести

Председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ и управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски на свечаној церемонији, 12. фебруара 2019. године, награђена је Орденом уметности и књижевности у рангу витеза. Орден јој је у Амбасади Републике Француске у Београду свечано уручио Њ. Е. Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији,

Тијана Палковљевић Бугарски готово целу деценију успешно води Галерију Матице српске, коју је темељно трансформисала у савремено конципирани музеј у складу са европским стандардима, кроз реконструкцију зграде, модернизацију програмских активности и бројна стратешка партнерства, наводи се у образложењу.

Посвећена је развијању свестране сарадње у култури, како у међумузејској сарадњи националних институција, тако и у повезивању на интернационалном плану и као резултат посвећеног рада настале су бројне изложбе, едукативни програми за децу и младе, размене изложби и мултидисциплинарна сарадња.

Ово значајно признање, додељује се онима који су се истакли стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринели француској и светској уметничкој и културној баштини. Орден је установљен 1957. године и има три ранга – витеза, официра и командора. 

Поред Тијане Палковљевић Бугарски, овај значајни Орден додељен је и књижевном преводиоцу Милошу Константиновићу.

 

Оставите одговор