Tandem Cultural Capitals: Povezivanje novosadske kulturne scene sa evropskom

Objavljeno u kategoriji: Vesti

„Tandem je do sada možda i najbolja platforma u okviru koje možemo da ostvarimo međunarodnu saradnju. Brzo smo se povezali sa kolegama iz drugih gradova, koji su bili ili će tek biti Evropske prestonice kulture, sa kojima možemo da razmenimo iskustva i pokrenemo projekte“, to su prvi utisci predstavnika novosadskih kulturnih ustanova i udruženja sa prvog sastanka u okviru međunarodnog programa „Tandem Cultural Capitals“.

Prilikom susreta u Rijeci, što je prva faza programa od tri, izabrani predstavnici kulturnih ustanova i organizacija iz sedam bivših ili budućih Evropskih prestonica kulture upoznali su se sa kolegama, razmenili iskustva i sklopili partnerstva u okviru kojih će raditi na projektima sa evropskom dimenzijom.

„Bilo je mnogo zanimljivih pojedinaca i organizacija, zbog čega je donekle bilo teško odabrati partnera, ali nekako smo se prirodno povezali. U tim uvodnim dogovorima smo već uspeli da uspostavimo neke osnovne principe saradnje“, kaže Katarina Dajč iz Udruženja „Scenatoria“ čiji je partner Kulturni centar iz Dudelanža (Luksemburg).

S obzirom na to da obe organizacije rade na revitalizaciji i očuvanju ugroženog arhitektonskog nasleđa koje se pretvara u prostore za kulturno-umetničke sadržaje, to će biti fokus njihovog projekta. U Novom Sadu 2021. biće odabran objekat na kom će se primeniti ideje projekta, a 2022. isto to učiniće i u Dudelanžu.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog radiće na projektu sa pozorištem iz Eša (Luksemburg) koji je kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine. Projekat će se baviti razvojem interdisciplinarnog pristupa – kako likovna umetnost može da se prikaže kroz pozorište i obrnuto, što će na kraju biti prikazano u oba „tandemska“ grada.

„Jako je bitno što smo se mi preko Evropske prestonice kulture uključili u taj veliki tim. Mi smo do sada uspeli da se povežemo sa institucijama u regionu, a ovo nam je šansa da dopremo do čitave Evrope. Imali smo i značajne primere koji se tiču timskog rada, evaluacije, tim bildinga, sve ono što je korisno za planiranje. Ono što je takođe važno jeste da sada, kada smo u toj bazi organizacija i institucija, mi možemo da ostvarimo partnerstva i sa nekim kolegama koji su deo programa „Tandem“, ali nisu bili prisutni u Rijeci“ istakla je Milana Kvas iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Pored Spomen-zbirke i udruženja „Scenatoria“ u međunarodni program „Tandem Cultural Capitals“ uključen je i „Kulturni centar LAB“, čiji je predstavnik Stanislav Drča ostvario saradnju sa organizacijom „Kaunas Artists House“ koja deluje u Evropskoj prestonici kulture 2022. – Kaunasu.

„Organizacija iz Kaunasa se prirodno nametnula kao partner zbog koncepta, ideja i drugih vrednosti koje deli sa KC Lab-om. Veliki broj paralela može da se povuče kako između samih organizacija tako i između Novog Sada i Kaunasa, što je otvorilo širok spektar mogućnosti u kom pravcu međusobna saradnja može da se kreće. Za sada se razrađuje plan umetničkih razmena sa fokusom na mlade umetnike u usponu, a jedan od propratnih projekata jeste i arhitektonsko mapiranje gradova sa posebnim akcentom na modernu arhitekturu“, priča Drča o idejama za zajednički projekat.

On dodaje da program „Tandem“ daje bolji uvid u rad i funkcionisanje Evropskih prestonica kulture, primere kako dobre, tako i loše prakse.
„Angažovanost i spremnost za saradnju svih učesnika programa će sigurno doneti zanimljive sadržaje u Novi Sad i druge Evropske prestonice kulture, a takođe imamo priliku i da predstavimo savremene tendencije umetničke i kulturne scene Novog Sada“, smatra Drča.

„Tandem“ je prvi program takvog tipa za „Klub studenata komparatistike“, koji žele da književnost izmeste iz akademskih okvira i približe je široj publici, otvarajući i pitanja umetnosti i kulture, kroz debate, konferencije, ali i filmske večeri. Oni su partnerstvo ostvarili sa organizacijom „Gomirje u srcu“ iz Rijeke, sa kojima još rade na ideji za zajednički projekat.

„To iskustvo nam je značajno kako bismo videli na koji način druge organizacije funkcionišu i kako bi njihove primere i iskustva mogli da primenimo u našoj organizaciji rada. Uglavnom smo, do sada, imali različite saradnje sa organizacijama u regionu, a sada smo mogli na jednom mestu da upoznamo više potencijalnih partnera“, prenosi svoje utiske Ivana Perić iz Kluba studenata žurnalistike.

Druga faza međunarodnog programa je da „Tandem” partneri ugostite jedni druge u svojim gradovima, odnosno Evropskim prestonicama kulture, da bi se od 19. do 22. novembra svi ponovo sastali u Leuvardenu i prezentovali rezultate poseta, kao i ideje za nove, zajedničke projekte.

Napredovanje u poslu, povezivanje sa drugim kolegama, nove ideje, pokretanje zajedničkih kulturno-umetničkih projekta, neke su od ideja programa „Tandem Cultural Capitals”, partnerskog projekta Evropskih prestonica kulture: Leuvarden (Holandija), Galvej (Irska), Rijeka (Hrvatska), Elefsina (Grčka), Kaunas (Litvanija), Vesprem (Mađarska) i Novi Sad (Srbija), u okviru kog je lokalni nosilac projekta „Novi Sad 2021”.

„Tandem Cultural Capitals” program od 2011. nudi kulturne sadržaje, ideje i priliku za prekogranične saradnje na evropskim projektima u oblasti kulture, a trenutno u okviru njega sarađuje oko 350 evropskih kulturnih menadžera, koji zajedno rade na kulturno-umetničkim projektima.

Ostavite odgovor