Svilara – nova kulturna stanica u Almaškom kraju

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ prepoznala je potrebu za novim kulturnim prostorom kao i veliki potencijal koji ima Podbara i Almaški kraj, te kroz projekat kulturnih stanica građani Podbare i Novog Sada dobijaju još jedan prostor za kreativno izražavanje. Rekonstrukcijom stare fabrike za bojenje svile, otvara se novi prostor za aktivnosti i kulturne sadržaje. Otvaranje nove kulturne stanice Svilara planirano je za kraj oktobra kao i pravljenje trga spajanjem dve ulice Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića.

Kako bi skrenuli pažnju stanovnika Podbare i Almaškog kraja i uputili ih u koncept nove kulturne stanice od 25. do 27. septembra realizuje se oslikavanje tematskog murala „Put svile“ na zgradi u ulici Đorđa Rajkovića.

Mural koji dobija Almaški kraj biće urađen preko oba bočna zida zgrade pored buduće kulturne stanice Svilara, dok će donje delove zida oslikatii deca iz obližnje škole „Ivan Gundulić“ tokom kreativne radionice sa umetnicima.

Mural je delo domaćih renomiranih muralista – Danijele Mršulje Vasić i Milenka Vasića, koji čine skupinu tj. Umetničku kolaborativnu grupu „Dim Tim“. Da je ovaj dvojac uspešan u kreiranju murala i da skreću pažnju svojim delima svedoči i činjenica da su dobitnici prestižne internacionalne nagrade „Paola de Manincor“ za najbolji mural 2016. godine i pobednici su konkursa „ Le Monde diplomatique“ 2017. godine. Radovi Dim Tima nalaze se u umetničkim kolekcijama od Hanoja do Pariza a najzapaženiji murali su „Grad“ u Prijedoru i Ringturm u Beču.

 

Ostavite odgovor