Свилара – нова културна станица у Алмашком крају

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ препознала је потребу за новим културним простором као и велики потенцијал који има Подбара и Алмашки крај, те кроз пројекат културних станица грађани Подбаре и Новог Сада добијају још један простор за креативно изражавање. Реконструкцијом старе фабрике за бојење свиле, отвара се нови простор за активности и културне садржаје. Отварање нове културне станице Свилара планирано је за крај октобра као и прављење трга спајањем две улице Ђорђа Рајковића и Павла Стаматовића.

Како би скренули пажњу становника Подбаре и Алмашког краја и упутили их у концепт нове културне станице од 25. до 27. септембра реализује се осликавање тематског мурала „Пут свиле“ на згради у улици Ђорђа Рајковића.

Мурал који добија Алмашки крај биће урађен преко оба бочна зида зграде поред будуће културне станице Свилара, док ће доње делове зида осликатии деца из оближње школе „Иван Гундулић“ током креативне радионице са уметницима.

Мурал је дело домаћих реномираних муралиста – Данијеле Мршуље Васић и Миленка Васића, који чине скупину тј. Уметничку колаборативну групу „Дим Тим“. Да је овај двојац успешан у креирању мурала и да скрећу пажњу својим делима сведочи и чињеница да су добитници престижне интернационалне награде „Paola de Manincor“ за најбољи мурал 2016. године и победници су конкурса „ Le Monde diplomatique“ 2017. године. Радови Дим Тима налазе се у уметничким колекцијама од Ханоја до Париза а најзапаженији мурали су „Град“ у Приједору и Рингтурм у Бечу.

 

Оставите одговор