Сутра почиње Међународна конференција о култури у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

„Дунав културни ток Европе” – мото европског скупа
download1-690x456

Културни центар Новог Сада и Европска дунавска академија су организатори 2. Међународне конференције о култури која ће наредна два дана, у понедељак и уторак, бити одржана у Новом Саду, у Мастер центру Новосадског сајма.
Ова конференција коју су подржали Град Нови Сад, Влада АП Војводине и Влада покрајине Баден-Виртемберг, наставак је дијалога, умрежавања и размене, који су почели прошле године у Улму где је одржана прва оваква конференција. Програм који ће бити представљен на Дунавској конференцији, састоји се од радионица две радне групе: „Европске престонице културе – искуства и изгледи за будућност“, и „Догађаји и мреже на Дунаву – допринос дунавском индентитету“, а за сваку радионицу се пријавило више од педесет домаћих и страних културних делатника.
Према речима директора новосадског Кулутурног центра, др Андреја Фајгеља, осим што ће овај пројекат бити најважнији културни догађај у Европи, он ће окупити и званичнике из Европске уније, покрајине Баден-Виртемберга, амбасадоре, министре, уметнике, представнике локалних самоуправа градова и општина из читаве Дунавске регије. Поред главне конференције која почиње сутра у 9.30 у Мастер центру обраћањем градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, Културни центар је организовао и низ других дешавања, а у сарадњи са Дунавским фестивалом и богат програм на новосадској плажи Штранд у понедељак од 20 сати.
„Дунавска регија је макрорегион Европске уније, која је овој европској регији посветила посебну стратегију и одлука да се ова конференција одржи у нашем граду, донета је на другом годишњем форуму „Дунавске стратегије“ у Букурешту. Дунавска конференција, осим што ће окупити еминентне стручњаке и званичнике, пружиће прилику да се представе и други капацитети Новог Сада, који ће итекако помоћи придобијању титуле Евроспке престонице културе“, истакао је др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада који је нагласио да ће се Дунавска конференција дотаћи и тема о привреди и економији које ће бити мост за унапређење културне политике у Новом Саду.
Сутра ће се, након градоначелника, уводним излагањима обратити и др Јоханес Хан, европски комесар за регионалну политику, Јоахим Улман, државни секретар Министарства за науку, истраживање и уметност Покрајине Баден-Виртемберг, Иво Генер, градоначелник Улма и председник Савета дунавских градова и регија, Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, др Андреј Фајгељ, председник Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе, а уводно излагање о српској култури ће изнети књижевник Александар Гаталица, након чега ће се присутнима обратити Петер Лангер, генерални координатор Савета дунавских градова и регија и директор Европске дунавске академије, као и др Мартон Мехеш, директор Балаши института из Беча.
Велика разноликост у култури коју поседује Дунавска регије јединствена је у Европи, а дводневна Конференција у Новом Саду има за циљ размену искустава из практичног локалног рада у култури, али ће се на њој дискутовати и о акутелним културним политикама, као и о побољшању могућности „дунавског културног макрорегиона“ у Европи, промовисаће се културе и обезбедити сарадње које су од кључног значаја, као допринос ЕУ стратегији за овај регион.

Оставите одговор