Субота на Тргу галерија у знаку Публике у фокусу

Објављено у категорији: Вести

Обележавањем краја школске године, Међународног дана деце, али и краја сезоне бројних пројеката које Галерија Матице српске реализује у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021“ кроз јавни позив „Публика у фокусу“, Трг галерија у суботу, 1. јуна, биће место сусрета младих и деце.
У суботу, 1. јуна, програм почиње у 11 сати у великој Сали Саве Текелије када ће бити одржан концерт изненађења за бебе и родитеље који се реализује кроз пројекат „Одрастање уз уметност – Беба у Галерији“ у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада, а кроз јавни конкурс „Публика у фокусу“, Фондације „Нови Сад 2021“. Уколико не стигнете да своје бебе одведете на концерт у 11 сати, дођите у 12.30 када ће музичари поновити концерт за ваше најмлађе.

Такође, од 11 сати, на платоу испред Галерије, биће одржане радионице за децу „Оживимо Трг галерија“, док ће у 12.30 у парку испред Галерије бити уприличена изложба дечијих радова „Моја уметничка авантура“ која је организована у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство“.
Захваљујући пројектима „Мала школа музеологије“ и „КУЛтура кроз Нови Сад“, који су реализовани кроз јавни позив „Публика у фокусу“ Фондације „Нови Сад 2021“, средњошколци су били активни учесници у креирању програма у Галерије Матице српске. Један од резултата ових бројних активности је и вођење кроз актуелну изложбу „Ђура Јакшић. Између мита и стварности“ које почиње истог дана у 17 сати, а на којем ће средњошколци укључени у реализацију пројеката, актуелну музејску поставку тумачити из свог угла.

Протекла школска година посебно је била у знаку најмлађих јер су кроз програме „Одрастање уз уметност – Беба у Галерији“, „Мала школа музеологије“ и КУЛтура кроз Нови Сад“, а у сарадњи Галерије Матице српске и Фондације „Нови Сад 2021“, деца и млади на занимљив и креативан начин уживали у уметности и култури.
Приређивање прославе 1. јуна на Тргу галерија, с једне стране указује на важност отворености установа ка деци и младима, док с друге стране, указује на значај овог трга као важне културне тачке града.

Оставите одговор