Sremski Karlovci i Novi Sad zajedno do titule Evropske prestonice kulture 2021. godine

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U petak, 7. avgusta otvoren je filmski vikend u Sremskim Karlovcima filmom „Varljivo leto ’68.“. Publika je ispunila veoma atraktivan prostor na vidikovcu na Magarčevom bregu, s kojeg je prelep pogled na Dunav, Karlovce i “pola” Fruške gore.
– Zadovoljstvo mi je što vidim ovoliko mladih ljudi u publici jer to samo pokazuje da Sremskim Karlovcima zaista nedostaje prostor u kojem se ne bi organizovale samo filmske projekcije već i pozorišne predstave i druga kulturna dešavanja. Na sreću, izgradili smo i uredili ovaj prelepi vidikovac, a ovaj program filmskog vikenda je direktna naša podrška gradu Novom Sadu za dobijanje prestižne titule Evropska prestonica kulture 2021. godine, jer, zajedno sa Sremskim Karlovcima koji imaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe, on to svakako zaslužuje – istakao je Rajko Marinković, zamenik predsednika Opštine Sremski Karlovci.

Momčilo Bajac, predsednik Programskog saveta kandidature Novog Sada za EPK 2021. godine, podsetio je publiku da je Evropska prestonica kulture najveći kulturni projekat u svetu.
– Sama ta činjenica dovoljno govori, da je taj projekat koji je nastao pre 30 godina, zaživeo toliko da je postao najprestižniji. Velika je čast kada jedan grad, a godišnje samo dva evropska grada dobijaju počasnu titulu Evropske prestonice kulture, dobije priliku da bude prestonica kulture svih 365 dana u godini za čitavu Evropu. Jedinstvena je to prilika da ponudite Evropi svoje programe, da ih sa njom razmenjujete, da unapredite svoj grad i svoj život u njemu – rekao je Bajac pre projekcije kultnog filma Gorana Paskaljevića koji je, 1984. godine, sniman upravo u Sremskim Karlovcima.

Zbog tehničkih problema, novi domaći film “Enklava” reditelja Gorana Radovanovića, nije mogao da se prikaže u subotu uveče kako su organizatori planirali, tako da će večeras biti upriličene dve projekcije: prvo, od 20.30 sat “Enklava”, a potom i film “Čudesna sudbina Ameilje Pulen”, od 22.30 sata.

Karlovački filmski vikend organizuju Kulturni centar “Karlovačka umetnička radionica” u saradnji sa promo timom kandidature Novog Sada za EPK 2021. godine.

Ostavite odgovor