Сремски Карловци и Нови Сад заједно до титуле Европске престонице културе 2021. године

Објављено у категорији: Вести

У петак, 7. августа отворен је филмски викенд у Сремским Карловцима филмом „Варљиво лето ’68.“. Публика је испунила веома атрактиван простор на видиковцу на Магарчевом брегу, с којег је прелеп поглед на Дунав, Карловце и “пола” Фрушке горе.
– Задовољство ми је што видим оволико младих људи у публици јер то само показује да Сремским Карловцима заиста недостаје простор у којем се не би организовале само филмске пројекције већ и позоришне представе и друга културна дешавања. На срећу, изградили смо и уредили овај прелепи видиковац, а овај програм филмског викенда је директна наша подршка граду Новом Саду за добијање престижне титуле Европска престоница културе 2021. године, јер, заједно са Сремским Карловцима који имају богато културно-историјско наслеђе, он то свакако заслужује – истакао је Рајко Маринковић, заменик председника Oпштине Сремски Карловци.

Момчило Бајац, председник Програмског савета кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021. године, подсетио је публику да је Европска престоница културе највећи културни пројекат у свету.
– Сама та чињеница довољно говори, да је тај пројекат који је настао пре 30 година, заживео толико да је постао најпрестижнији. Велика је част када један град, а годишње само два европска града добијају почасну титулу Европске престонице културе, добије прилику да буде престоница културе свих 365 дана у години за читаву Европу. Јединствена је то прилика да понудите Европи своје програме, да их са њом размењујете, да унапредите свој град и свој живот у њему – рекао је Бајац пре пројекције култног филма Горана Паскаљевића који је, 1984. године, сниман управо у Сремским Карловцима.

Због техничких проблема, нови домаћи филм “Енклава” редитеља Горана Радовановића, није могао да се прикаже у суботу увече како су организатори планирали, тако да ће вечерас бити уприличене две пројекције: прво, од 20.30 сат “Енклава”, а потом и филм “Чудесна судбина Амеиље Пулен”, од 22.30 сата.

Карловачки филмски викенд организују Културни центар “Карловачка уметничка радионица” у сарадњи са промо тимом кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021. године.

Оставите одговор