Umetnici u gostima – „Sounding bodies“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Kroz „Plants AiR“ program za rezidencije umetnika Fondacije „Novi Sad 2021“, a uz podršku Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u Novom Sadu od 9. do 23. septembra borave Cecile Da Costa i Ti Nguyen. Obe umetnice bave se savremenim plesom, a kao proizvod njihove saradnje nastao je projekat „Sounding bodies“. Tokom boravka u Novom Sadu umetnice će od 10. do 16. septembra realizovati istoimene radionice teatarskih veština u kulturnoj stanici Eđšeg.

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonice kulture“ i Studentski kulturni centar Novog Sada pozivaju sve zainteresovane da nam se pridruže ovim radionicama i da otkriju kako glas može obogatiti fizički pokret i obrnuto. Učesnici će imati priliku da stvaraju koreografije i glasovni materijal, kroz individualno i lično istraživanje, snimajući video materijale inspirisane pokretima njihove svakodnevice i okruženja. 

Svi zainteresovani mogu da se prijave na imejl adresu skcnovisad@gmail.com.

„Sounding bodies“ ima za cilj da stvori prostor i mogućnost za razvoj individualnog fizičkog jezika sposobnog za kompleksne suptilne ekspresije. Fokus će biti na individualnosti, osluškivaće se i pratiti kreativni impulsi momenta i kako ih koristiti u punom potencijalu. „Sounding bodies“ poziva različitu publiku, profesionalne i neprofesionalne izvođače i izvođačice, glumce i glumice, pevače i pevačice, pokretače i one koji vole da se pokreću… One koji su zainteresovani za glas i pokret kao sredstvo izražaja.

Cecile Da Costa (Francuska/Češka) je glumica, pevačica i pedagog. U projektima koje realizuje traži glasove koji mogu da pokrenu telo i tela koja mogu da pokrenu glas. Trenutno radi u Pragu, kao plesačica, glumica i pevačica pri kompaniji „Spitfire“. Širom Evrope održava radionice fizičkog teatra i predaje u „Cirqueon“, centru za nove cirkuske veštine u Pragu. Osvojila je nagradu za najbolju plesačicu u 2018. godini od Češke plesne platforme za svoj solo komad „Narator“ i nominovana je za nagradu „totalni fizički teatar“ na festivalu „Fringe“. Komad je „crossover performans“, gde telo i glas osciliraju između sukoba i krhkosti. Cecile je pet godina bila deo internacionalnog pozorišnog studija „Farm in the Cave“.

Ti Nguyen (Francuska/Vijetnam) je, takođe, glumica, plesačica i pedagog. U poslednje vreme razvija projekat „Layers“, lično istraživanje o procesima stvaranja i interpretacijama različitih koreografskih materijala koji se sastoje od videa koji beleže svakodnevnu realnost. Od 2011. godine sarađuje kao istraživačica i izvođačica u internacionalnom pozorišnom studiju „Farm in the Cave“ u Pragu. Pored toga, širom Evrope sarađuje sa umetnicima iz domena fizičkog i savremenog teatra, plesa i cirkusa kao pedagoškinja i koreografkinja.

Rezidencija savremenog plesa realizuje se u okviru Festivala savremenog plesa „Tanz Platz“.

Ostavite odgovor