Симфонијски оркестар Нови Сад 2021 у суботу изводи ремек-дела филмске музике

Објављено у категорији: Вести

У суботу, 17. септембра у 20 часова у централном холу Меркатор центра у Новом Саду, посетиоце очекује несвакидашњи музички спектакл! Симфонијски оркестар Нови Сад 2021, оформљен у част завршнице кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, премијерно ће изводити најславније музичке нумере из филмских класика. Педесет шест симфоничара свих генерација, окупљених специјално за ову прилику, биће под диригентском палицом Микице Јевтића, диригента Српског народног позоришта, док ће се на репертоару наћи музичке теме из чувених издања домаће и иностране кинематографије, попут Ратова звезда, Пирата с Кариба, Отписаних, ,,The Mambo kings“, Шиндлерове листе, Кума и бројних других.

Чланове ансамбла Нови Сад 2021 чине уметници различитих генерација, из наших прослављених оркестарских састава као што су Војвођански симфонијски оркестар, оркестар Опере Српског народног позоришта, камерни оркестар ,,Camerata Academica“ и други, а поред сјајних уметника, потпуни угођај приредиће вокали солиста Јелене Кончар, Милене Срдић и Саше Штулића.
Наступ оркестра Нови Сад 2021 представљаће уједно и врхунац велике прославе девет година Меркатор центра у Новом Саду, поводом чега ће бити представљен концепт девет уметности, а овим је компанија Меркатор-С пружила подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

mercator

Прошле недеље је у Брисел послата финална апликација кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, док ће Панел независних експерата из области културе које је именовала Европска комисија победника прогласити 13. октобра. У завршници кандидатуре, недавно је у Скупштини Града усвојена и Стратегија развоја културе Новог Сада, израђена уз учешће свих заинтересованих грађана.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на: https://novisad2021.rs/.

Оставите одговор