Шетње кроз наслеђе: Нови Сад из филмске архиве

Објављено у категорији: Вести

Нове „Шетње кроз наслеђе“, пројекат иза којег стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, доносе причу о Новом Саду из угла седме уметности. Уз пројекат „Киноплов“ Шетње ће оживети Нови Сад са половине 20. века захваљујући филмском и документарном материјалу Кино клуба Нови Сад. 

Први сусрет са Новим Садом из филмске архиве заказан је за 11. август у 21 сат на Брод театру када ће бити приказан филм „Последњи дани Шангаја“ аутора Боривоја Миросављевића, као и низ кратких филмова и исечака из филмова који приказују Шангај, Кеј и Официрац забележене камером пре готово 70 година.

„Киноплов“ оживљава призоре Новог Сада из средине прошлог века, доноси путовање у време док су улицама града још увек саобраћали трамваји. Филмски снимци забележени камером чланова Кино клуба Нови Сад су сведочанство како се град кроз време мењао и непроцењив документ једног, преломног периода његовог развоја.

Током три Шетње, колико је укупно планирано пројектом „Киноплов“, кроз филмску архиву Новосађани ће чути приче о граду који се ужурбано мењао, о људима који су снимали филмове о његовом развоју, као и зашто је филмски аматеризам веома важан сегмент културног наслеђа.

 

Оставите одговор