„Шетње кроз наслеђе“ воде вас на нове локације и откривају нове приче

Објављено у категорији: Вести

Друга шетња у оквиру пројекта „Киноплов“ биће реализована 26. септембра у 19.30 сати. Полазна тачка је код Малог ликовног салона КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9), а крајња књижара „Bulevar Books“ где ће бити пројекција филма. У другом издању Киноплова видећемо како је изгледао центар Новог Сада и улице око Рибље пијаце крајем ’50. година, затим центар града током ’60. и ’70. година прошлог века, као и тек изграђен универзитетски центар и Лимани. Кроз фрагменте из немонтираног материјала прошетаћемо низ Кеј до Официрца и Петроварадинске тврђаве. Догађај заједно реализују Кино клуб Нови Сад и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

„Архитура“ открива приче о Новом Саду из угла архитектуре
Како је изграђен Нови Сад, какве приче стоје иза модерне архитектуре, ко су биле архитекте заслужне за објекте по којима је Нови Сад препознатљив? То открива циклус шетњи „Архитура“ које заједно организују „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Дом Б-612, а прва је заказана за 28. септембар у 11 сати, када је предвиђен обилазак Железничке станице.
Друга шетња „Архитура“ биће 5. октобра из два дела. Први део почиње у 11 часова, испред Музеја савремене уметности Војводине, а у преподневном блоку обићи ће се и Студио М, као и Дом новосадске трговачке омладине. Поподневна шетња почиње у 15 часова, испред Поклон-збирке Рајка Мамузића, а обилазак предвиђа и две виле у оближњим улицама, интересантне из угла архитектуре. Трећа шетња, 6. октобра, такође ће бити из два блока. Преподневни блок почиње у 11 часова, код StartIT центра, а следећи је обилазак Спенса. Поподне, шетња креће у 15 часова, из Научно-технолошког парка, након чега ће заинтересовани прошетати до Пољопривредног факултета и на крају Филозофског.

Други циклус „Шетње кроз модернистички Нови Сад“
Последњи викенд у септембру доноси још две шетње у оквиру другог циклуса „Шетње кроз модернистички Нови Сад“. У суботу, 28. септембра, шетње које се баве објектима у Новом Саду изграђеним под утицајем немачког Баухаус покрета, почињу у 17 часова, испред Студија М, а обићи ће се и Соколски дом. У недељу, 29. септембра, такође у 17 часова, место састанка је Спомен збирка Павла Бељанског, а након тога шетња води до StartIT центра. Пријаве за шетње су овде

Последње две шетње пројекта „Испричај ми причу“
Нешто другачију шетњу, заправо вожњу бициклом, доноси пројекат „Испричај ми причу“. Вожња је заказана за 30. септембар, у 16 сати, испред Музеја савремене уметности. Слободан Шушњевић, фоторепортер и мултимедијални уметник, аутор више самосталних изложби, иницијатор критичне масе која афирмише аматерски бициклизам са циљем подизања еколошке свести, провозаће вас бициклистичким стазама града, скрећући пажњу на неке специфичне тачке. Тура иде преко Кеја до Канала, назад до Ректората и Бећарца, затим до Чешког магацина и Успенског гробља.
Трећа шетња, 4. октобра, открива причу о Новом Саду из музичког угла Небојше Живковића, једног од најпознатијих светских перкусиониста, композитора и професора на Бечком конзерваторијуму и Академији уметности у Новом Саду. Он ће присутне упознати са својим сећањима и почецима у музичкој школи „Исидор Бајић“, актуелним доживљајима и везама са Новим Садом. Његова прича биће праћена фрагментима његових музичких опуса и илустрована фотографијама. Шетња почиње у 15 часова, на улазу у Дунавски парк из Дунавске улице.

Оставите одговор