„Шетње кроз наслеђе“ у суботу и понедељак

Објављено у категорији: Вести

Нове, другачије и занимљиве приче, оне које још нисмо чули о Новом Саду а које су део наслеђа и оне, неиспричане које ће постати, настављају се у Дворској башти у суботу, 1. јуна. У оквиру пројекта „Сећаш ли се оне дворске баште“ удружења „Eco flame“, који је финансирала Фондација „Нови Сад 2021“ кроз јавни конкурс „Шетње кроз наслеђе“, љубитељи природе имаће прилике да учествују у трећој „шетњи“ овог удружења.
У суботу, 1. јуна од 14 сати баш у време цветања липе, посетиоци ће имати прилику да уживају у лепотама карловачке Дворске баште те слушају управо о том парку и његовом богатству као и могућностима будућег улагања у развој споменика природе.
Прва „шетња“ којој су присуствовали ученици Основне школе „23. октобар“ организована је у време цветања џенарике, док је друга била заказана у време када је цветала пауловнија. Из удружења „Eco flame“ истичу важност овог пројекта како због обнављања овог споменика природе тако и због едукације младих.

У понедељак, 3. јуна уживајте у шетњи „Покрет за урбане баште Новог Сада“

Уколико вас интересује да чујете приче локалаца најстаријег радничког насеља Сателит, уколико желите да послушате приче са Детелинаре о којима се мало зна и локација које су пре 15 година биле под засадом поврћа и воћа, а сада су тамо вишеспратнице, онда у понедељак, 3. јуна у 10 сати будите код „печурке“ испред Сателитске пијаце јер управо тамо почиње шетња „Покрет за урбане баште Новог Сада“ удружења грађана „Креативна индустрија Виридис“.
Овом приликом, грађани ће имати прилику да се упознају са културним наслеђем овог дела града уз приче наших суграђана о постојању баштенских заједница на одређеним локацијама у овом крају. Такође, старији суграђани евоцираће сећања и успомене и пренети делић занимљиве историје која није никада раније забележена.
Циљ ове „шетње“ јесте оживљавање историје јавних зелених површина у Новом Саду које су некада коришћене по принципима урбаног баштованства. Ова шетња ће интепретирати стил живота пре вишеспратница и повећања насељености нашег града и спојити прошлост са будућношћу Новог Сада – одрживог града.

Циљ конкурса „Шетње кроз наслеђе“ је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја.
У оквиру друге фазе пројекта „Шетње кроз наслеђе”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а одабрано је 11 пројеката новосадских удружења који ће имати прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који им је посебно важан као и да допринесу откривању нових тајни нашег града.

Оставите одговор