Шетње кроз наслеђе: Упознајте се са природним богатством Сремских Карловаца

Објављено у категорији: Вести

Ко још није имао прилику да се упозна са природним богатством Сремских Карловаца, моћи ће то да учини у суботу, 22. јуна у оквиру треће и последње шетње „Сећаш ли се оне Дворске баште“.

Осим шетње и обиласка природног добра „Дворске баште, битно је и да се грађани укључе у дебату о њеној будућности, шта је све потребно учинити, на који начин, како подизати еколошку свест како би сачували и обновили тај споменик природе.

Шетња ће почети у 12 часова, а место састанка је улаз у сам споменик природе „Дворска башта“ у Сремским Карловцима, као и претходног пута.

Једно од највреднијих зелених површина, „Дворска башта“, која не само да је значајна као природно богатство, већ и са културно-историјског апекта, има све предиспозиције да постане арборетум, и то једини такве врсте у јужнобачком и сремском округу.
Природно наслеђе „Дворска башта“ никло је заједно са првом српском гимназијом Карловачком гимназијом и данас би могло, уз очување, ревитализацију и преобликовање у арборетрум да постане још један разлог због чега су Сремски Карловци значајна туристичка дестинација.

Све то навело је удружење „Ецо фламе“ да покрене пројекат „Сећаш ли се оне дворске баште“ који је изабран на конкурсу „Шетње кроз наслеђе“ Фондације Нови Сад 2021, како би се грађани упознали са природним богатством које постоји у њиховом окружењу, његовим историјатом и оним што га издваја у односу на друге споменике природе.

Прва и друга шетња окупиле су највише децу и омладину, док је трећа намењена старијим суграђанима, али су сви који желе да се упознају са заштићеним природним добром и сазнају нешто ново добродошли, као и они који су већ били део шетњи, али имају жељу поново да уживају у прелепо природи и свежем ваздуху.

То је један од 11 пројеката новосадских удружења, који је изабран у другој фази пројекта „Шетње кроз наслеђе“.
У оквиру пројекта, удружења имају прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који је посебно значајан као и да допринесу откривању нових тајни нашег града, али и да подстакну грађане да учествују у очувању културног наслеђа и коришћења његовог потенцијала.

Оставите одговор