Серијал „КултурЛица“ од понедељка на Новосадској ТВ

Објављено у категорији: Вести

Сто личности из културе Новог Сада, уметници, креативци и делатници, одговарају на питања зашто је, по њима, добро да Нови Сад буде Европска престоница културе 2021. године, шта су врлине а шта мане новосадске културне сцене, имају ли неки предлог или идеју, шта ће „Нови Сад 2021“ донети добро грађанима Новог Сада и шта би они волели да раде или шта да виде у свом граду те, 2021. године. Пројекат „КултурЛица“ реализују заједно тим „Нови Сад 2021“, Академија уметности у Новом Саду и Новосадска телевизија. Ради се о краткој форми, емисија траје од 8 до 10 минута, а емитовање креће од понедељка, 1. августа. Емисија „КултурЛица“ биће приказивана од тада па наредних 100 дана свакодневно по принципу један дан – једна личност и то у четири термина на Новосадској телевизији, а сваки дан ће се емисија управо са том личношћу постављати и на Интернет страницу „Нови Сад 2021“.

 

Новинарка Гордана Нонин, координатор пројекта ,,КултурЛица" и  уметник Слободан Тишма.

Новинарка Гордана Нонин, координатор пројекта ,,КултурЛица“ и уметник Слободан Тишма.

 

-Богату традицију Новог Сада као покретача културе српског народа још у 19. веку, са првим гимназијама, Матицом српском, првим позориштима, као и велико богатство културног наслеђа 26 нација које живе у граду и које, осим наслеђа и данас обликују савремену културну сцену града, готово сви интервјуисани уметници и културњаци наглашавају као највећу вредност културне сцене нашег града која нас препоручује за добијање престижне титуле. Из ових емисија ће јавност сазнати како наши уметници и културњаци виде садашњу сцену, које су јој мане и врлине, али оно што је највредније у целом серијалу је што овај пројекат показује колико сви ми у граду заиста тежимо и јако бисмо волели да будемо Европска престоница културе и да као на длану 365 дана те године покажемо шта све имамо – какву вредност и у институцијама и у савременој независној сцени и у људима, изјавио је поводом почетка емитовања серијала „КултурЛица“ Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК 2021, који је истакао и да је једна од највећих вредности овог пројекта што су се апсолутно сви одазвали да у њему учествују, као и остварена сарадња са Академијом уметности у Новом Саду и Новосадском телевизијом.

Након три месеца припрема и снимања, од понедељка ће јавност бити у прилици да чује бројне занимљивости као што су, на пример и ове: Александра Плескоњић би 2021. године волела да глуми Стеријину Фему и да виче „Парис, Парис, Европа“, уметник Слободан Тишма би волео да ми одмах прогласимо да смо алтерналивна Европска престоница културе, Рита Кинка би свирала „музику на води“, Драган Станић би волео да тада буде обичан грађанин који посећује културна дешавања јер ће управо грађани бити у најбољој позицији те године, а Тамара Петијевић би поред нове концертне дворане волела да види и више цвећа на балконима новосадских зграда.

Оставите одговор