Senzacionalna izložba ČETIRI MAČORA u Muzeju grada Novog Sada

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novi Sad iz dana u dan učvršćuje svoju poziciju regionalnog centra kulture i dokazuje da sa pravom nosi titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine. To potvrđuje i najava da će, nakon veoma zapaženih izložbi svetski poznatih i priznatih umetnika Dejmijena Hersta (Damien Hirst) i Grejsona Perija (Grayson Perry), Novi Sad biti domaćin izložbe četvorice velikih španskih umetnika.

Izložbu „Četiri mačora“ (Cuatro Gatos) čini oko 50 originalnih grafika najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa (1881-1973), Salvadora Dalija (1904-1989), Huana Miroa (1893-1983) i Antonija Tapiesa (1923-2012).

Kako se navodi na sajtu Muzeja Grada Novog Sada, izložba „Cuatro gatos“ predstavlja grafiku kao medij najznačajnijih umetnika savremenog doba. Poznata imena: Pikaso, Dali, Miro, Tapies, od kojih je svaki pojedinačno izuzetno inovativna umetnička ličnost, otvorili su horizonte umetnosti 20. veka i ostvarili nove pravce u likovnom jeziku. Iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nalaze stvaralačku pobudu i inspiraciju.

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja, kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Izložba je dobila ime po čuvenom kafiću u Barseloni – Cuatro gatos (Els Quatre Gats) poznatom po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka 20. veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine, a izraz „četiri mačora“ u katalonskom slengu zapravo znači „njih nekoliko“. Kafana je i bila mesto okupljanja „njih nekoliko“ koji su postavili temelje novom umetničkom pravcu u Španiji – modernizmu.

Izbor dela koji će biti predstavljeni na izložbi „Četiri mačora“ sačinili su kolekcionari Lazar i Živa Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika.

Muzej grada Novog Sada, u saradnji sa galerijom New moment iz Beograda, upriličiće svečano otvaranje izložbe u četvrtak, 4. maja u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29. Izložba će biti postavljena do 4. juna 2017. godine.

Ostavite odgovor