Шекспир, Лотрек и Јоко Оно: Ванвременска дела у Европској престоници културе

Објављено у категорији: Вести

Споменик мира као поклон Новом Саду, две представе, изложба контроверзног уметника – то ће ове и почетком наредне седмице обухватити програмска платформа „Тврђава мира“ коју је покренуо „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Зашто је Шекспир за глумце и даље један од најзахтевнијих драмских писаца, за редитеље вечна инспирација, а за публику предмет одушевљења? Зашто су његова дела и даље међу најигранијим и најпопуларнијим позоришним комадима? Шта о Шекспиру говоре његови јунаци?

Тим питањима бави се представа Никите Миливојевића „Мој Шекспир“ која ће премијерно бити изведена 28. јуна у 20 сати, у оквиру традиционалног „Шекспир фестивала“ у Вили Станковић у Чортановцима. Представа окупља позната глумачка имена са простора бивше Југославије, попут Милена Зупанчич, Светлана Бојковић, Воја Брајовић, Светозар Цветковић, Зијах Соколовић, Миодраг Кривокапић, Озрен Грабарић, Игор Ђорђевић, Јелена Ђулвезан …

Они ће у улогама разних Шекспирових јунака, кроз дијалог, пренети њихове доживљаје овог драмског генија, зашто је он толико захтеван и зашто су његове поруке ванвременске.

Након јуна, који су у Новом Саду обележила три светска имена – Ворхол, Јоко Оно и Шекспир, град наставља да буде средиште светске културе и уметности.


Изложба контроверзног француског уметника, Анрија де Тулуза Лотрека, биће отворена 3. јула у културној станици Свилара уз пратећи програм, а Новосађани ће више од 20 његових дела моћи да виде све до половине јула.

Уметник који није настојао да улепша стварност, већ је у својим делима био сурово искрен. Славу је стекао као један од првих уметника који се бавио плакатима, међу којим је посебну пажњу привукао плакат за Мулен Руж.

Споменик мира – афирмација Новог Сада као незаобилазне културно-туристичке дестинацијe

Светска мултимедијална уметница и мировна активисткиња, Јоко Оно, изабрала је Нови Сад као град којем ће поклонити своје дело – Споменик мира, који ће свечано бити откривен 28. јуна у 19.30 на Петроварадинској тврђави.

Јоко је инспирацију пронашла у традиционалном српском војном броду, такозвана „шајка“, док је Петроварадинска тврђава симболично одабрана као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи, изграђено у 18. веку.

То је заједнички пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Еxit фондације и компаније НИС, којим ће бити обележена стогодишњица од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата.

Споменик ће бити нови симбол Новог Сада, који доприноси промоцији града као центра европске културе, али и незаобилазне туристичке дестинације, као и афирмацији Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира.

Зашто смо блиски само у страху и трагедији – 20 година након бомбардовања

Зашто постајемо блиски само у страху и трагедији? Зашто хуманост и повезаност не може да се одржи и у миру? Зашто смо у „хаосу“ више спремни да помогнемо другима?

На та питања моћи ће да одговори свако ко 30. јуна у 19 сати буде у културној станици Свилара где ће бити изведена интерактивна представа „78 дана блискости у страху – 20 година од почетка бомбардовања“.

Представа је заснована на материјалним и нематеријалним елементима културе сећања, на наративима, фотографијама и видео-материјалу Новосађана из периода бомбардовања Новог Сада 1999. године.

Глумци, али и публика, која ће моћи да учествује, настојаће да одгонетну осетљиве међуљудске односе који настају у немилим околностима, о блискости која се напрасно ствара и на исти начин нестаје након престанка агресије.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције, а обухвата више од 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа који шаљу поруке мира.
Цео програм можете пронаћи на линку и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Оставите одговор