Sastanak povodom internacionalnog projekta u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Aktivnosti internacionalnog projekta „O-City“ nastavljaju se, a ovog puta upravo je Novi Sad bio lokacija za predstavljanje i razgovor o primerima dobre prakse digitalizacije kulturnog nasleđa.

Početkom ove nedelje, 27. i 28. januara, u kulturnoj stanici Svilara održan je sastanak partnera na projektu „O-City“. Prvi u Novom Sadu, a treći od početka projekta. Prethodna dva sastanka održana su u februaru u Španiji (Valensija i Gandija) i u julu u Italiji (Matera).

Tim ispred „Novi Sad 2021“ predstavio je dosadašnji rad, kao i započete procese, u okviru priprema za godinu titule Evropske prestonice kulture, a koji bi trebalo da postanu legat i nakon 2021. godine.

Tom prilikom Muzej Vojvodine je predstavio svoj interaktivni strip sa proširenom stvarnošću.

„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ ima zadatak da kroz projekat „O-City“ doprinese lokalnom i regionalnom razvoju kulture kroz promociju kulturnog nasleđa na savremene načine, aktivira lokalnu kulturnu scenu i poveća potražnju za obučenim ekspertima u kreativnim tehnologijama.

U pitanju je globalni projekat koji finansira Evropska unija kroz program Erasmus+ za 2019-2021. godinu, koji uključuje 13 organizacija, kompanija, univerziteta i kulturnih ustanova, iz Španije, Grčke, Srbije, Slovenije, Kolumbije i Italije uključujući i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Projekat „O-City“ ima tri faze. Prva je da otkrije i promoviše kulturno (materijano i nematerijalno) nasleđe gradova, ali i stvara nove legate, u smislu razvoja identiteta jedne zajednice i njenih građana.
Podsticanje kreativne ekonomije, obučavajući stručnjake na polju kreativnih tehnologija tako da oni integrišu to znanje u postojeće ili nove kompanije je druga faza. Ona takođe podrazumeva i da se institucije i organizacije koje se bave kulturom, okrenu modernom pristupu i savremenim tehnologijama.
Treća faza je modernizacija univerziteta, odnosno prenošenja i usvajanja znanja koje bi trebalo da se zasniva na pokretanju projekata, podsticanju timskog rada, obuke, unapređenju veština i sredstava za inovativno učenje.

Ideja je da ti ciljevi budu postignuti kroz znanje, deljenje primera dobre prakse i saradnje između trostruko kreativnog partnerstva: Univerziteti, preduzeća i gradovi koji će stvoriti dragoceni trust mozgova za kreiranje inovacija koje utiču na sredinu.

Ostavite odgovor