Saradnja i razmena iskustva osnovne komponente održivosti

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

EUNIC Srbija predstavlja klaster brojnih kulturnih ustanova u Evropskoj uniji i aktivnu mrežu koja razvija i organizuje nekoliko projekata svake godine sa glavnim ciljem da promoviše veliku raznolikost u kulturi, jeziku i obrazovanju u Evropi i da poboljša saradnju i partnerstvo između Srbije i EU.
Kako kažu predstavinici EUNIC Srbija, bilo ko da im se obraća iz Evrope prva stvar koju pomenu ili za koju se interesuju kada govore o kulturi u Srbiji je Novi Sad i titula Evropska prestonica kulture koju je ovaj grad dobio za 2021. godinu. Bio je to više nego dovoljan povod da iniciraju sastanak sa članovima tima „Novi Sad 2021“ na kojem je jedna od glavnih tema bila mogućnost saradnje i umrežavanja.
Slavica Marković Sandić, koordinator za komunikacije i javnu diplomatiju Ambasade Švedske u Srbiji, i članica tima EUNIC Srbija, istakla je da je zadovoljna onim što je saznala o projektu „Novi Sad 2021“ i da sastanak ima izuzetno veliki značaj jer je otpočeta razmena ideja i iskustava i saradnja koja ima perspektivu.
– Ako se aspekt održivosti u kulturi na neki način može meriti, onda je to kroz saradnju, upoznavanje ljudi, umrežavanje jer, kada imate tu ljudsku komponentu, kada imate susrete „jedan na jedan“ i razgovore o saradnji koji se zasnivaju na upoznavanju ljudi i razmeni iskustva, onda je to upravo ta komponenta održivosti. Mi smo se danas prvi put sreli i ovo je tek početak. Počeli smo da razgovaramo na koji način, u ovoj i u narednim godinama, možemo da organizujemo saradnju i razmenu, kako između pojedinačnih institucija, tako i između EUNIC-a i tima „Novi Sad 2021“ – rekla je Slavica Marković Sandić i izrazila nadu da će započeta saradnja u narednim godinama rezultirati kroz mnogobrojne oblike umrežavanja, poznanstava i prijateljstva.
Koliko bi titula Evropska prestonica kulture i razvoj umetnosti i kreativnih industrija mogla biti značajna za Novi Sad i Srbiju, Slavica Marković Sandić je ilustrovala podatkom da je Švedska u svetu poznata po kompanijama Volvo i IKEA, ali da je njen najveći izvozni proizvod prethodnih decenija bila muzika, a danas gejmerska industrija.

Zadovoljstvo održanim sastankom sa predstavnicima EUNIC Srbija nije krio ni Vuk Radulović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“.
– Razgovarali smo o mogućim modalitetima saradnje, kojih zaista ima mnogo, i došli do nekih preliminarnih zaključaka koji su u vezi sa projektima koje nameravamo da realizujemo u narednim godinama, a koji bi ostavili traga posle 2021. godine i, što je važnije, mogli da se nastave i nakon toga. Jedan od najvažnijih zaključaka je da postoje mnogobrojne sličnosti u projektima koje ima EUNIC Srbija, a koje smo mi planirali da radimo u ovoj godini kao što su, pre svega, projekat Artists in Residence i edukacije u oblasti kulture i umetnosti – kazao je Radulović i naglasio da će upravo te zajedničke tačke biti polazna osnova za razvoj zajedničke saradnje u budućnosti.
Nakon sastanka gosti iz EUNIC Srbija u pratnji članova Fondacije „Novi Sad 2021“ obišli su prostor tzv. Kineske četvrti gde je u planu da se izgradi svojevsrni omladinski i kreativni centar u ovom delu Evrope pod nazivom Youth Creative Polis, kao jedan od glavnih infrasturkturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju za potrebe projekata EPK Novi Sad 2021 i Omladinske prestonice Evrope OPENS 2019.
EUNIC Srbija osnovan je 2007. godine, a između ostalog čine ga Austrijski kulturni forum (Österreichisches Kulturforum) u Beogradu, javni organ odgovoran za međunarodne odnose Wallonie-Bruxelles International, Francuski institut u Srbiji (Institut Français de Serbie), Gete institut (Goethe-Institut) u Beogradu, Grčka fondacija za kulturu (Hellenic Foundation for Culture) u Beogradu, Mađarski kulturni institut Collegium Hungaricum, Institut Servantes u Beogradu (Instituto Cervantes de Belgrado), British Council Srbija, ambasade Finske, Kraljevine Holandije, Portugala i Švedske, Delegacija EU u Srbiji i EU Info-centar. Globalna kancelarija EUNIC-a nalazi se u Briselu i preko svojih članica ima direktan pristup vodećim institutima i stručnjacima evropskog kulturnog sektora. Do danas, formirano je više od 90 klastera koji organizuju veliki broj događaja, uključujući konferencije, festivale i debate, među kojima su Evropska noć književnosti i Evropski dan jezika.

 

 

Ostavite odgovor