Сарадња Новог Сада и Родоса у кандидатури за Европску престоницу културе

Објављено у категорији: Вести

 

rodos-novi-sad-kolaz

Након вишедневних преговора и разматрања потенцијалних заједничких активности, постигнут је договор о сарадњи између пројеката Нови Сад 2021 и Родос 2021. Родос је један од грчких кандидата за Европску престоницу културе, а договор је постигнут између грчког представника Никоса Чаципапаса (Nikos Chatzipapas) и Вука Радуловића, менаџера за међународну сарадњу и комуникацију пројекта Нови Сад 2021.

Потписивањем овог споразума, од данас наш град и званично сарађује са свим градовима финалистима за Европску престоницу културе 2021. године! Наиме, Нови Сад је од раније имао потписане споразуме о сарадњи са Темишваром, Клужом, Баја Мареом и Букурештом, финалистима за избор у Румунији, као и Елефсином и Каламатом, који су у финалу такмичења у Грчкој.

Недавно је Темишвар проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину, док се Нови Сад налази у финалу, а да ли ће освојити ово ласкаву титулу биће познато 13. октобра приликом финалног представљања у Бриселу.

Европским престоницама културе за 2016. проглашени су пољски Вроцлав и шпански Сан Себастијан, док ће титуле наредне године понети дански Орхус и једно од главних летовалишта на Кипру, Пафос. У 2018. престижну титулу добиће Леуварден у Холандији и Валета на Малти, а 2019. Пловдив у Бугарској и Матера у Италији. Европске престонице културе за 2020. биће хрватска Ријека и ирски Галвеј, док је Темишвар за сада једини град који је проглашен престоницом културе за 2021. годину.

Print

Подсетимо, наш град је до сада сарађивао са више од 30 европских градова, од којих најмање 20 некадашњих и будућих, као и градова кандидата за Европску престоницу културе. Више од 95% свих предложених пројеката реализоваће се у сарадњи са организацијама и уметницима из целе Европе. На тај начин желимо да, путем културе, градимо нове и обнављамо мостове између Новосађана и становника градова широм Европе. Истовремено, ми желимо да још чвршће позиционирамо Нови Сад као национални, регионални и европски центар културе.

Оставите одговор