Saradnja Novog Sada i Matere: Italijanska predstava nagrađena na festivalu Infant

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Predstava „Human shame“ („Ljudska sramota“) koja je, zahvaljujući saradnji Novog Sada i Matere, nedavno izvedena na Infant-u osvojila je na tom festivalu nagradu za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu.

Predstava je samo još jedan pokazatelj odlične saradnje između dve Evropske prestonice kulture, italijanskog grada Matere, koji tu titulu nosi ove godine i Novog Sada, koji će postati prestonica kulture 2021. i nastavak dobre prakse razmene iskustva, kao i kreativnih i kulturnih sadržaja.

U okviru te saradnje, osim umetnika okupljenih oko #reteteatro41 koji su izvodili predstavu, gosti Novog Sada bili su i predstavnici Matere:
„Bilo je sjajno na predstavi „Human shame“, publika je odlično reagovala i drago nam je da je izvedena ovde, u Novom Sadu. Važno je pokrenuti pitanje stida i srama i otvoreno govoriti o tome. Da li je u pitanju stid zbog porodice, seksualnog opredeljenja, različitosti… Svako ima neki svoj stid, ali bitno je pričati o tome, otvoriti se, upoznati samog sebe i savladati to“ rekao je o predstavi Frančesko Kalderola, predstavnik Matere.

Predstavnici Matere, prilikom posete Novom Sadu obišli su prostorije tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kulturne stanice Svilaru i Eđšeg gde su se upoznali sa njihovim radom, prošetali su i kroz budući Kreativni polis, koji je u izgradnji na mestu nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ i saznali kako će on izgledati, a učestvovali su i u plesnom perfomansu „Happy Manif“ koji je takođe realizovan u okviru Infant-a.

„Možemo reći da Novi Sad zaista napreduje i vidi se da sama priprema grada za 2021. godinu odlično napreduje. Imali smo priliku da obiđemo objekte koji su bili napušteni, a sada imaju potpuno novu namenu i ta namena je kultura i njeni sadržaji. To je veoma važno za jednu Evropsku prestonicu kulture, jer je to nasleđe koje će ostati i posle godine titule“ izjavio Kalderola tokom posete Novom Sadu.

Ostavite odgovor