Сарадња Новог Сада и Матере: Италијанска представа награђена на фестивалу Инфант

Објављено у категорији: Вести

Представа „Human shame“ („Људска срамота“) која је, захваљујући сарадњи Новог Сада и Матере, недавно изведена на Инфант-у освојила је на том фестивалу награду за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу.

Представа је само још један показатељ одличне сарадње између две Европске престонице културе, италијанског града Матере, који ту титулу носи ове године и Новог Сада, који ће постати престоница културе 2021. и наставак добре праксе размене искуства, као и креативних и културних садржаја.

У оквиру те сарадње, осим уметника окупљених око #reteteatro41 који су изводили представу, гости Новог Сада били су и представници Матере:
„Било је сјајно на представи „Human shame“, публика је одлично реаговала и драго нам је да је изведена овде, у Новом Саду. Важно је покренути питање стида и срама и отворено говорити о томе. Да ли је у питању стид због породице, сексуалног опредељења, различитости… Свако има неки свој стид, али битно је причати о томе, отворити се, упознати самог себе и савладати то“ рекао је о представи Франческо Калдерола, представник Матере.

Представници Матере, приликом посете Новом Саду обишли су просторије тима „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, културне станице Свилару и Еђшег где су се упознали са њиховим радом, прошетали су и кроз будући Креативни полис, који је у изградњи на месту некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“ и сазнали како ће он изгледати, а учествовали су и у плесном перфомансу „Happy Manif“ који је такође реализован у оквиру Инфант-а.

„Можемо рећи да Нови Сад заиста напредује и види се да сама припрема града за 2021. годину одлично напредује. Имали смо прилику да обиђемо објекте који су били напуштени, а сада имају потпуно нову намену и та намена је култура и њени садржаји. То је веома важно за једну Европску престоницу културе, јер је то наслеђе које ће остати и после године титуле“ изјавио Калдерола током посете Новом Саду.

Оставите одговор