Saradnja evropskih prestonica kulture: Novi Sad 2021 i Leuvarden 2018

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ filmovi novosadskih autora Nenada Mikalačkog i Sabolca Tolnaija predstavljeni su na filmskom festivalu u holandskom gradu Leuvardenu, Evropskoj prestonici kulture za 2018. godinu.

Kao jedan od projekata saradnje između dve Evropske prestonice kulture, filmovi „Zu Hause“ i „Minotaur“ predstavili su Novi Sad na 39. Filmskom festivalu „Noordelijk Film Festival“ koji je održan od 6. do 10. novembra, a koji je okupio 25 000 posetilaca.

Film „Zu Hause“ priča priču o Almaškom kraju, njegovoj istoriji i bogatom kulturnom nasleđu, ali i priču o 3 migranta iz Srbije koji se, nakon godina provedenih u Nemačkoj, sreću u Novom Sadu. Starija gospođa koja je Srbiju napustila nakon Drugog svetskog rata i dva mladića koji odlaze u inostranstvo tokom rata devedesetih godina imaju mnogo toga zajedničkog, a zajedno se upuštaju i u potragu za jednom kućom jer, kako autor zaključuje „Gde sam, tu je moj dom. Ja sam svoj dom.“

U „Minotauru“ reditelj prikazuje Novi Sad kasnih devedesetih. Rat na Kosovu traje, a Ana, novinarka koja ostaje bez posla, priključuje se grupi neoavangardnih umetnika koji u tom trenutku rade na projektu „nevidljive umetnosti“. „Minotaur“ pokazuje kako je, nekad otvoreno i multikulturalno društvo u Novom Sadu, uništeno strahom i oštrom stvarnošću života u Srbiji.

Ostavite odgovor