Završen Regionalni samit Evropskih prestonica kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Od 11. do 13. jula Fondacija „Novi Sad 2021“ bila je domaćin Regionalnog samita Evropskih prestonica kulture, EPK Eho, na kojem se okupilo 20 predstavnika iz 9 gradova Evropskih prestonica kulture i gradova kandidata za ovu prestižnu titulu.

EPK Eho je naveći ovogodišnji događaj za umrežavanje rukovodilaca projekata Evropske prestonice kulture. Tokom dva dana održane su sesije sa ciljem razvoja novih partnerstava, identifikacije zajedničkih projekata i razmena znanja, a oficijelni program Samita zatvoren je neformalnim koktelom u dvorcu Eđšeg koji je poslužio kao savršen mizanscen za povezivanje kulturnih ustanova iz Novog Sada sa gostima iz budućih i aktuelnih prestonica kulture.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković ovom prilikom izjavio je: „U našem malom gradu domaćini smo malim gradovima koji nisu i verovatno nikada neće biti glavni gradovi kulture Evrope, poput Berlina, Beča ili Pariza. Ali šta jesmo? Mi smo zajednica gradova koja će biti ili želi da bude Evropska prestonica kulture. To znači, da smo mi gradovi Evrope koji kulturu postavljaju na presto, na najviši pijedestal, u kome ona, menja naše gradove na bolje, utičući ne samo na kulturu već i na ekonomiju, politiku ali i socijalni ambijent. Naše umrežavanje i razmena iskustva su garant da će se te vrednosti i ideali i ostvariti.“

Regionalnom samitu Evropskih prestonica kulture u Novom Sadu prisustvovalo je 10 predstavnika iz gradova kandidata za titulu Evropske prestonice kulture, i to iz Banja Luke koja se kandidovala za titulu EPK 2024. godine, Mostara, grada kandidata za 2024. godinu, Debrecina – grada kandidata za 2023. godinu i iz Tirane, grada koji se kandidovao za titulu kulturne prestonice 2024. godine, a iskustva i znanja sa njima razmenili su umetnički i programski direktori iz gradova nosilaca EPK titule: Matera 2019, Plovdiv 2019, Elefsina 2021, Rijeka 2020 i Temišvar 2021.

Ostavite odgovor