Завршен Регионални самит Европских престоница културе

Објављено у категорији: Вести

Од 11. до 13. јула Фондација „Нови Сад 2021“ била је домаћин Регионалног самита Европских престоница културе, ЕПК Ехо, на којем се окупило 20 представника из 9 градова Европских престоница културе и градова кандидата за ову престижну титулу.

ЕПК Ехо је навећи овогодишњи догађај за умрежавање руководилаца пројеката Европске престонице културе. Током два дана одржане су сесије са циљем развоја нових партнерстава, идентификације заједничких пројеката и размена знања, а официјелни програм Самита затворен је неформалним коктелом у дворцу Еђшег који је послужио као савршен мизансцен за повезивање културних установа из Новог Сада са гостима из будућих и актуелних престоница културе.

Директор Фондације „Нови Сад 2021“, Немања Миленковић овом приликом изјавио је: „У нашем малом граду домаћини смо малим градовима који нису и вероватно никада неће бити главни градови културе Европе, попут Берлина, Беча или Париза. Али шта јесмо? Ми смо заједница градова која ће бити или жели да буде Европска престоница културе. То значи, да смо ми градови Европе који културу постављају на престо, на највиши пиједестал, у коме она, мења наше градове на боље, утичући не само на културу већ и на економију, политику али и социјални амбијент. Наше умрежавање и размена искуства су гарант да ће се те вредности и идеали и остварити.“

Регионалном самиту Европских престоница културе у Новом Саду присуствовало је 10 представника из градова кандидата за титулу Европске престонице културе, и то из Бања Луке која се кандидовала за титулу ЕПК 2024. године, Мостара, града кандидата за 2024. годину, Дебрецина – града кандидата за 2023. годину и из Тиране, града који се кандидовао за титулу културне престонице 2024. године, а искуства и знања са њима разменили су уметнички и програмски директори из градова носилаца ЕПК титуле: Матера 2019, Пловдив 2019, Елефсина 2021, Ријека 2020 и Темишвар 2021.

Оставите одговор