Рита Кинка председница Уметничког савета

Објављено у категорији: Вести

Пијанисткиња Рита Кинка, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације Награда за жену Европе, једногласно је изабрана на седници Уметничког савета за председницу тог тела које представља важан сегмент кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.

,,Насупрот устаљеној пракси појединих престоница културе о избору појединца као уметничког директора пројекта, Организациони одбор се определио за колективно тело, Уметнички савет који је формиран пре месец дана и чине га девет еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота. Верујем да се тиме поред квалитета и партиципативности кроз учешће истакнутих појединаца, као и институција и организација које представљају, обезбеђује плурализам мишљења, што ће за последицу имати свеобухватнији и разноврснији приступ кандидатури”, истакао је Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК Нови Сад 2021.

 

Rita-Kinka

 

Рита Кинка (Суботица, 1962. године) је након основног и средњег музичког образовања уписала студије клавира на Академији уметности Универзитета у Новом Саду у класи проф. Евгенија Тимакина 1977. године, да би после одласка професора 1979. у Москву наставила у класи проф. Арбо Валдме. Дипломирала је са највишом оценом 1981. године. Последипломске студије је упоредо уписала на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду у класи проф. Душана Трбојевића 1981. године и на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Арбо Валдме. За успех на магистарским студијима добила је Октобарску награду града Београда за најбоља студентска остварења у 1983. години. Усавршавала се академске 1988/89. године на Juilliard School of Music у Њујорку, у класи Ђерђ Шандора, користећи стипендију фондације Gina Bachauer  која јој је додељена на међународном такмичењу ,,Краљица Елизабета” у Бриселу 1987. године као најперспективнијем младом уметнику. Снимала је за радио и ТВ центре у Југославији, Италији, Аустрији, Немачкој, Белгији, Француској, Русији, Естонији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Енглеској, Грчкој, Шпанији, Израелу, Канади, САД-а, Аустралији, Тајвану и другим. ЛП плочу са делима Баха и Шумана објавила је продукција ПГП Београд (1989). Компакт диск са делима Шопена, Шумана, Рахмањинова, Скрјабина и Мусоргског реализовала је Digital Media Production из Брисела. Продукцију, дистрибуцију и промотивне концерте у земљама Европске уније обезбедила је фондација Награда за жену Европе. Рита Кинка је редован професор и шеф Катедре за клавир на Академији уметности Универзитета у Новом Саду.

Поред многобројних награда за пијанистичке интерпретације у земљи и иностранству, Рита Кинка је лауреат Награде “Жена Европе”, Октобарске награде града Београда и Фебруарске награде града Новог Сада.

Оставите одговор