Rezultati konkursa „Šetnje kroz nasleđe”

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru javnog konkursa „Šetnje kroz nasleđe”, 11 organizacija dobilo je sredstva za realizaciju svojih projekata, čiji početak možemo očekivati u aprilu.

Na adresu Fondacije „Novi Sad 2021”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a ovo su udruženja koja će imati priliku da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada, kao i da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji posebno vole.

Projekat „Novo kulturno nasleđe”, udruženja „Novo kulturno naselje“ afirmiše duh koji se na Naselju gradi od sedamdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa lokalnim glumcima, piscima, arhitektama, muzičarima, sportistima, urbanistima i legendama iz kraja koji su svojim dostignućima zadužili Novo naselje, i postali deo nasleđa Novog Sada, oslikaće specifičan duh koji se oseća na ulicama, trgovima i bulevarima.

Još jedan od zanimljivih projekata jeste „Mesto snova” predložen od strane Impuls festivala scenskih umetnosti, ispričaće drugačiju priču o novosadskom naselju Bistrica. „Mesto snova” je deo prostora javnog skloništa, koji je tokom godina postao mesto okupljanja, odrastanja i izmeštanja, a ideja je da se sada ponovo kroz šetnje oživi kako bi ponovo postao prostor za nove priče i nova sećanja.

Udruženje „Amfiteatar NS“ povešće sugrađane na drugačiju „šetnju“ uz projekat „Ispričaj mi priču” čiji je cilj uključivanje lokalnog stanovništva u kreiranje kulturne ponude grada, te podizanje svesti o vlastitoj kulturi. Kroz tri šetnje i tri različita pogleda na kulturu i tradiciju Novog Sada, predviđeno je da čujemo ispovesti naša tri sugrađana koji su deo bogatog kulturno – istorijskog grada, njegova sadašnjost i budućnost.

Takođe, sredstva na konkursu dobili su i sledeći projekti: „Pokret za urbane bašte Novog Sada” (Udruženje „Kreativna industrija- Viridis”), „Svilena sećanja” (Centar za pozorišna istraživanja), „Kinoplov” (Novi Sad sačuvan u arhivi Kino kluba Novi Sad, Nezavisni filmski centar „Kino klub Novi Sad”), „Arhitura – otvorena vrata Novog Sada” (Udruženje za kreativno angažovanje mladih „Dom B-612”), „Sećaš li se one dvorske bašte” (Eco flame), „Muzej zeca” (Multimedjialni centar „Led art”), „Moja karlovačka priča” (Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca), „Povratak u budućnost” (Eustahija).

Konkursnu komisiju, za odabir projekta za javni konkurs „Šetnje kroz nasleđe” za finansiranje projekta za podsticanje novih tumačenja kulturnog nasleđa u 2019. godini, činili su:

Zoran Pantelić, umetnik, ispred Centra za nove medije Kuda.org, član predsedništva SULUV-a Novi Sad

Dr Višnja Kisić, muzeološkinja, generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija, docentkinja na Fakultetu za sport i turizam – Tims, Novi Sad

Milica Rašković, koordinatorka odeljenja za razvoj programa u Fondaciji „Novi Sad 2021″, i programa u Američkom kutku Novi Sad

Kriterijumi za selekciju projekata bili su: originalnost priče i lični pristup kreiranju šetnje, kreativnost u interpretaciji, predstavljanje „nevidljive” istorije grada, odnosno priča koje nisu prisutne u zvaničnim narativima, definisanje ciljnih grupa kojima su šetnje namenjene i načini animacije ovih grupa da se uključe u šetnju kao publika, finansijska struktura, i održivost predložene šetnje, kao i opcioni kriterijumi (kombinovanje istorijskih činjenica sa lokalnim „legendama” i književnim narativima, uključivanje različitih aktera/elemenata u šetnju koji naglašavaju ideju).

Odluku u celosti, možete pronaći na sajtu Fondacije „Novi Sad 2021”.

Ostavite odgovor