Резултати конкурса „Шетње кроз наслеђе”

Објављено у категорији: Вести

У оквиру јавног конкурса „Шетње кроз наслеђе”, 11 организација добило је средства за реализацију својих пројеката, чији почетак можемо очекивати у априлу.

На адресу Фондације „Нови Сад 2021”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а ово су удружења која ће имати прилику да допринесу откривању нових тајни нашег града, као и да на другачији начин испричају причу о делу града који посебно воле.

Пројекат „Ново културно наслеђе”, удружења „Ново културно насеље“ афирмише дух који се на Насељу гради од седамдесетих година прошлог века. Заједно са локалним глумцима, писцима, архитектама, музичарима, спортистима, урбанистима и легендама из краја који су својим достигнућима задужили Ново насеље, и постали део наслеђа Новог Сада, осликаће специфичан дух који се осећа на улицама, трговима и булеварима.

Још један од занимљивих пројеката јесте „Место снова” предложен од стране Импулс фестивала сценских уметности, испричаће другачију причу о новосадском насељу Бистрица. „Место снова” је део простора јавног склоништа, који је током година постао место окупљања, одрастања и измештања, а идеја је да се сада поново кроз шетње оживи како би поново постао простор за нове приче и нова сећања.

Удружење „Амфитеатар НС“ повешће суграђане на другачију „шетњу“ уз пројекат „Испричај ми причу” чији је циљ укључивање локалног становништва у креирање културне понуде града, те подизање свести о властитој култури. Кроз три шетње и три различита погледа на културу и традицију Новог Сада, предвиђено је да чујемо исповести наша три суграђана који су део богатог културно – историјског града, његова садашњост и будућност.

Такође, средства на конкурсу добили су и следећи пројекти: „Покрет за урбане баште Новог Сада” (Удружење „Креативна индустрија- Виридис”), „Свилена сећања” (Центар за позоришна истраживања), „Киноплов” (Нови Сад сачуван у архиви Кино клуба Нови Сад, Независни филмски центар „Кино клуб Нови Сад”), „Архитура – отворена врата Новог Сада” (Удружење за креативно ангажовање младих „Дом Б-612”), „Сећаш ли се оне дворске баште” (Еco flame), „Музеј зеца” (Мултимедјиални центар „Лед арт”), „Моја карловачка прича” (Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца), „Повратак у будућност” (Еустахија).

Конкурсну комисију, за одабир пројекта за јавни конкурс „Шетње кроз наслеђе” за финансирање пројекта за подстицање нових тумачења културног наслеђа у 2019. години, чинили су:

Зоран Пантелић, уметник, испред Центра за нове медије Kuda.org, члан председништва СУЛУВ-а Нови Сад

Др Вишња Кисић, музеолошкиња, генерална секретарка Европа Ностра Србија, доценткиња на Факултету за спорт и туризам – Тимс, Нови Сад

Милица Рашковић, координаторка одељења за развој програма у Фондацији „Нови Сад 2021″, и програма у Америчком кутку Нови Сад

Критеријуми за селекцију пројеката били су: оригиналност приче и лични приступ креирању шетње, креативност у интерпретацији, представљање „невидљиве” историје града, односно прича које нису присутне у званичним наративима, дефинисање циљних група којима су шетње намењене и начини анимације ових група да се укључе у шетњу као публика, финансијска структура, и одрживост предложене шетње, као и опциони критеријуми (комбиновање историјских чињеница са локалним „легендама” и књижевним наративима, укључивање различитих актера/елемената у шетњу који наглашавају идеју).

Одлуку у целости, можете пронаћи на сајту Фондације „Нови Сад 2021”.

Оставите одговор