Rezidencijalni program – jedinstveno iskustvo internacionalne razmene ideja

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

U Kulturnom centru Novog Sada sa početkom u 10 časova počeo je radni sastanak tima Fondacije Novi Sad 2021 na kom su se predstavile institucije i organizacije koje su realizovale program Artists in Residence ili učestvovale na njemu. Razgovaralo se o saradnji, kao i o podizanju kapaciteta postojećih programa i njihovom jačanju kroz Plants – Artists in Residence. Nakon toga, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Svečanim salonima sa početkom u 16 časova, predstavljen je koncept programa Fondacije Novi Sad 2021 Plants – Artists in Residence, koji za cilj ima da omogući lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegama širom Evrope. Predviđa se da će do 2021. godine novosadski umetnici biti u prilici da otputuju u preko dvadeset evropskih gradova.
Novosadski umetnici danas su, prvi put, imali priliku da se upoznaju sa programom Plants – Artists in Residence čija je osnovna ideja da kroz saradnju sa evropskim nezavisnim organizacijama omogući kulturnu razmenu, odnosno da naši umetnici dobiju priliku da borave u drugim gradovima i sa tamošnjim umetnicima rade na zajedničkim projektima, kao i da inostrani umetnici budu gosti novosadskim kolegama.
Program Plants – Artists in Residence će se realizovati u kontinuitetu narednih godina, a kako najavljuje rukovodilac stručnog tima Fondacije Novi Sad 2021 za međunarodnu saradnju Vuk Radulović, tokom ove i naredne godine u saradnji s brojnim evropskim organizacijama realizujući programa Plants – Artists in Residence ojačaćemo internacionalnu kulturnu saradnju. Težište će, istakao je Radulović, biti na tome da novosadske umetnike pošaljemo u inostranstvo kako bismo im omogućili da se upoznaju i uključe u savremenu međunarodnu umetničku scenu, da ovladaju veštinama koje će kasnije implementirati u realizaciju projekta Novi Sad 2021.
– Planirano je da se 95 procenata projekata koje pripremamo za 2021. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, realizuju u saradnji sa evropskim partnerima. Neka od urađenih istraživanja, međutim, pokazala su da tek 13 procenata novosadskih umetnika i umetničkih udruženja i organizacija sarađuje sa evropskim partnerima. Upravo iz tog razloga, ovakvi susreti sa menadžerima koji su u svojim gradovima realizovali projekat Artists in Residence, novosadskim umetnicima pružaju jedinstvenu priliku da se upoznaju s iskustvima umetnika iz gradova, bivših Evropskih prestonica kulture. To je svakako od velikog značaja i suštinski važno kako za sticanje iskustva, tako i za jačanje kapaciteta lokalne umetničke scene – rekao je Vuk Radulović.
Svoje iskustvo u radu na ovom programu brojnim novosadskim umetnicima predstavila je Berenika Nikodemska, koordinator programa Artists in Residence na projektu Vroclav 2016 – Evropska prestonica kulture. Prema njenim rečima, program Artists in Residence omogućuje umetnicima jedinstveno iskustvo koje se stiče kroz internacionalnu razmenu ideja, kao i da umetnici mogu da se posvete svom stvaralaštvu jer rezidencijalni program obezbeđuje svu neophodnu logističku i finansijsku podršku prilikom boravka umetnika u drugoj zemlji.
Berenika Nikodemska rekla je da je veliki broj umetnika u Vroclavu koristilo i danas koristi različite Residence programe jer im oni pomažu u finansiranju i oslobađaju ih svih drugih problema koji nisu direktno vezani za umetnički rad, a to je ona pogodnost rezidencijalnih programa koju će sada imati priliku da koriste i novosadski umetnici.
– Svakako najvažniji značaj programa Artists in Residence je što on obezbeđuje veliki broj međunarodnih kontakata, kao i da se njegova realizacija nastavlja i nakon što prođe godina u kojoj grad nosi titulu Evropska prestonica kulture – naglasila je Berenika Nikodemska.
Današnjoj prezentaciji projekta Artists in Residence prisustvovao je i Petr Šimon, član projektnog tima Plzenj 2015 – Evropska prestonica kulture, i menadžer programa Plants – Artists in Residence. Šimon je novosadske umetnike upoznao sa činjenicom da je u susret 2015. godini, kada je grad Plzenj bio Evropska prestonica kulture, više od 80 umetnika iz 21 zemlje bilo na razmeni i učestvovalo u različitim projektima.
– Svi realizovani rezidencijalni projekti bili su uključeni u program Plzenj 2015. Još značajnije je to da je program Artists in Residence u Plzenju nastavljen i posle 2015. godine, kao i da je u njega uključen veliki broj međunarodnih i domaćih partnera – naglasio je Šimon.
Petr Šimon je pozvao sve zainteresovane novosadske umetnike i udruženja da se prijave za trenutno aktuelne rezidencijalne projekte koji će se sledeće godine realizovati u Plzenju. Program bi se realizovao u trajanju do dva-tri meseca, a za umetnike su obezbeđeni smeštaj i svi potrebni uslovi za rad, kao i honorar.

Fondacija Novi Sad 2021 ovom prilikom se zahvaljuje svim organizacijama koje su se rado odazvale na naš poziv: Artboks, Galerija Bel Art, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, ŠOSO Milan Petrović, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, , KulturanovaBalkankult.

Ostavite odgovor