Češka umetnica u Novom Sadu u okviru programa rezidencija „Plants AiR“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Ester Tajrihova (Ester Tajrychová) dečji je ilustrator iz Češke koja boravi u Novom Sadu od 3. juna do 13. jula u okviru rezidencijalnog programa „Plants AiR“. Rezultat posete biće ilustrovana knjiga odabranih pesama za decu Jovana Jovanovića Zmaja.

Tokom rezidencije u našem gradu, ova češka umetnica održaće nekoliko kreativnih radionica sa mališanima sa kojima će raditi u okviru projekta „Ilustrujmo Zmaja“. Prva radionica Ester Tajrihove biće održana u okviru 61. Zmajevih dečjih igara u subotu 9. juna od 18 časova u okviru Slikarskog ateljea u Zmaj Jovinoj ulici. Nakon ove, uslediće i radionice koje realizujemo u saradnji sa udruženjem „Mala srećna kolonija“ i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice.

Na kraju ovih kreativnih druženja sa decom, kao rezultat inspiracije koju će umetnica poneti iz Novog Sada, nastaće ilustrovana knjižica sa 15-20 pesama Jovana Jovanovića Zmaja.

Svoja očekivanja od ove rezidencije Ester sabira ovako: „Oduvek me je fascinirala dečja mašta, raduje me što ću sa mališanima moći da razgovaram jezikom crteža. Pored ovog iskustva, zaista sam srećna jer će mi ilustrovanje knjige pesama za decu doneti veliko zadovoljstvo. Jedva čekam da posetim novosadske muzeje i galerije, a, osim toga, dozvoliću da me Novi Sad iznenadi svojim sadržajima, da me inspiriše. Svako novo iskustvo zadovoljava moju znatiželju i otvara vrata drugačijoj vrsti kreativnosti“.

Rezidencijalni program „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“ podržava mobilnost umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama: kako domaćih koji odlaze u druge evropske prestonice kulture, tako i stranaca koji nam se svojim kreativnim ostvarenjima predstavljaju u Novom Sadu. 

 

Ostavite odgovor