„Зелено светло“ за почетак реконструкције фасада у Подграђу

Објављено у категорији: Вести

Стари барокни градић добија нови сјај!

 

Одборници Скупштине града Новог Сада усвојили су на данашњој седници Предлог програма спровођења мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине Горња и Доња тврђава са подграђем у Петроварадину.
Према овом програму предвиђени су објекти, од којих се највећи број налази у Београдској улици у Подграђу, који би у оквиру прве фазе требало да буде реконструисан. Обезбеђено је 100 милиона динара, а новац ће бити искориштен за финансирање конзерваторско-рестаураторских радова, као и стручног конзерваторског надзора. Уједно, према усвојеном предлогу, Градска управа за културу и Завод за заштиту споменика културе ће се обратити Министарству културе и информисања Републике Србије са захтевом за одређивање Завода као стараоца за спровођење мера заштите културног добра од великог значаја.
Доношење овог акта омогућен је почетак обнове фасада на изабраним објектима у Београдској улици, Тргу Владике Николаја, улицама Лисинског, Штросмајеровој и Проте Михалџића у Петроварадину. Како је раније најављено, реконструкција првих фасада у Подграђу требало би да почне током маја ове године.
Ови радови реализоваће се у склопу припрема Новог Сада за 2021. годину када ће наш град бити Европска престоница кулутуре. Наравно, то је тек прва фаза инфраструктурних радова у оквиру којих је планирано да се, у наредне две године, реконструишу бројне фасаде у Подграђу, као и поједине фасаде у центру Новог Сада, за шта ће бити обезбеђено 200 милиона динара.

Фото: Драган Којић

Оставите одговор