Regionalno kulturno nasleđe

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Regionalno nasleđe – održiv način, je tema međunarodne konferencije koja se održava u petak 27. aprila 2018. godine, u Skupštini AP Vojvodine.

Na međunarodnoj ekspertskoj konferenciji, u organizaciji Instituta evropskih regija (IRE), govoriće stručnjaci iz cele Evrope, kao i: Ištvan Pastor predsednik skupštine AP Vojvodine, Dragana Milošević pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Fondacije ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture’’ Nemanja Milenković.

Direktor Fondacije ,,Novi Sad 2021’’, podeliće sa učesnicima konferencije viziju i ciljeve, odnosno planirane aktivnosti u okviru projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, kada je reč o izgradnji svesti i naporima za očuvanje kulturnog nasleđa koje nadilazi nacionalne okvire, pokreće procese i spaja ljude, prostore i projektne ideje.

Na konferenciji govore i predsedavajući IRE Prof. Dr. Franc Šausberger član Odbora regija i specijalni savetnik Evropske komisije, Nikolaus Luteroti, ambasador Republike Austrije u Srbiji, Sem Fabrizi, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Đovani Karačolo di Vietri, generalni sekretar Centralno-evropske inicijative (CEI) iz Italije. Partner na projektu je Fond ,,Evropski poslovi’’ AP Vojvodine.

Biće predstavljeni primeri dobre prakse u zaštiti kulturnog nasleđa evropskih regija, posebno zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Učesnici konferencije naglasiće važnost zaštite, održavanja i očuvanja kulturne baštine u vezi sa jačanjem turizma u gradovima i ruralnim područjima, i pokazati kako kulturno nasleđe može biti osnova evropske vizije za prosperitet. Pored toga, diskutovaće se i o inovativnim finansijskim mehanizmima za regionalne i lokalne aktivnosti za zaštitu kulturne baštine. Kao rezultat konferencije, nastaće smernice za zemlje Zapadnog Balkana u domenu kulturnog nasleđa.

Ostavite odgovor