Регионално културно наслеђе

Објављено у категорији: Вести

Регионално наслеђе – одржив начин, је тема међународне конференције која се одржава у петак 27. априла 2018. године, у Скупштини АП Војводине.

На међународној експертској конференцији, у организацији Института европских регија (ИРЕ), говориће стручњаци из целе Европе, као и: Иштван Пастор председник скупштине АП Војводине, Драгана Милошевић покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Фондације ,,Нови Сад 2021 – Европска престоница културе’’ Немања Миленковић.

Директор Фондације ,,Нови Сад 2021’’, поделиће са учесницима конференције визију и циљеве, односно планиране активности у оквиру пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, када је реч о изградњи свести и напорима за очување културног наслеђа које надилази националне оквире, покреће процесе и спаја људе, просторе и пројектне идеје.

На конференцији говоре и председавајуц́и ИРЕ Проф. Др. Франц Шаусбергер члан Одбора регија и специјални саветник Европске комисије, Николаус Лутероти, амбасадор Републике Аустрије у Србији, Сем Фабризи, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Ђовани Карачоло ди Виетри, генерални секретар Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) из Италије. Партнер на пројекту је Фонд ,,Европски послови’’ АП Војводине.

Биће представљени примери добре праксе у заштити културног наслеђа европских регија, посебно земаља централне, источне и југоисточне Европе. Учесници конференције нагласиће важност заштите, одржавања и очувања културне баштине у вези са јачањем туризма у градовима и руралним подручјима, и показати како културно наслеђе може бити основа европске визије за просперитет. Поред тога, дискутоваће се и о иновативним финансијским механизмима за регионалне и локалне активности за заштиту културне баштине. Као резултат конференције, настаће смернице за земље Западног Балкана у домену културног наслеђа.

Оставите одговор